LE PENOVOJ ZABRANJEN ULAZAK U UKRAJINU zbog izjave o aneksiji Krima

Govornik Marin Le Pen je u imejl poruci agenciji Rojters odgovorio da "Marin Le Pen ionako ne namerava da poseti Ukrajinu"

  • 5

Ukrajina je u sredu naznačila da će francuskoj predsedničkoj kandidatkinji Marin Le Pen zabraniti ulazak u zemlju zbog njene izjave koja upućuje da rusku aneksiju Krima 2014. godine smatra legitimnom.

Predvideo Bregzit i Donalda Trampa, a sada najavljuje RASPAD EU u 2017. godini

Izjavu čelnice francuske krajnje desnice da ruska aneksija Krima nije bila nezakonita jer se narod Krima na referendumu opredelio za pridruživanje Rusiji, prenela je francuska televizija. Kijev se odlučno suprotstavlja takvim stavovima, a referendum je nezakonitim proglasila Opšta skupština Ujedinjenih naroda.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u svojoj izjavi reklo da izjavama koje ponavljaju propagandu kremlja francuska političarka iskazuje nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i u potpunosti zanemaruje temeljna načela međunarodnog prava.

- Takve izjave i postupci protivni su ukrajinskim zakonima i nužno će imati posledice, kao što je to bio slučaj sa određenim francuskim političarima kojima je usrkaćen ulazak u Ukrajinu - reklo je ministarstvo.

Govornik Marin Le Pen je u imejl poruci agenciji Rojters odgovorio da "Marin Le Pen ionako ne namerava da poseti Ukrajinu", te da će "to pitanje biti rešeno putem diplomatskih kanala kada ona postane predsednica Francuske republike".

Foto: AP/Tanjug, Wikipedia Foto: AP/Tanjug, Wikipedia

Istraživanja javnog mnjena u Francuskoj ukazuju da će Le Pen ući u drugi krug predsedničkih izbora koji će se održati u maju, ali i da će u tom krugu izgubiti od kandidata iz središnje struje francuske politike, verovatno konzervativca Filona.

Kijev je nervozan zbog promena na političkoj sceni u 2017. godini. Novoizabrani predsednik SAD-a Donald Tramp koristi prijateljski ton naspram Rusije dok se drugi francuski predsednički kandidat, Fransoas Filon, izjašnjava za ukidanje sankcija u Moskvi.

Ukrajina i Rusija su u lošim odnosima od ruske aneksije Krima i sukoba s proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini u kojima je, uprkos proglašenom primirju, poginulo oko 10 hiljada ljudi.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŠEVA

    5. januar 2017 | 12:57

    Sto sr tice Marin Lepen obozavam je zato sto je nacionalista a drugi da imaju prava kakva im je dpticna drzava dala.Ako im se ne svidja izvolte u vasu maticu pa se tamo izvijajte.

  • Apsurd

    5. januar 2017 | 13:37

    Evo je plače ! Već dva dana se guši u suzama! Kakvi politički pajaci ovi Ukrajinci?!

  • ŠEVA

    5. januar 2017 | 12:52

    Europska unija ce sr raspasti krajem februara 2017 god. tako da mi ne treba da brinemo za dalje pregovore. Treba da brinemo kako povratiti oteto a oteto je vise od trecine srpske zemlje pa neka nam je sa srecom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA