U januaru konkurs za 500 radnika u zdravstvu

- Cilj je da se stvori nova generacija lekara koji će da razmišljaju drugačije - rekao je ministar zdravlja

  • 2

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je cilj ministarstva da se u narednih pet do deset godina stvori nova generacija mladih lekara, vrhunskih stručnjaka, koji drugačije razmišljaju i mogu da zamene one koji odlaze u penziju.

Norveška menja pravila za Srbe od 1. januara: Ovo morate da pročitate

Lončar je rekao koliko bi nam značilo da nabavimo sajber najf, da se nađemo na Eurotransplant listi, ali je spomenuo i kliničke centre, liste čekanja...

Kako navodi, konkurs za 500 zdravstvenih radnika, čije je zapošljavanje odobreno krajem godine, biće raspisan tokom januara, te naglašava da više neće moći da se ide strategijom da neko ode u penziju, pa tek onda da se zapošljavaju novi kadrovi.

- U penziju ode specijalista sa ogromnim iskustvom, a mi na birou nemamo nekog sličnog njemu, već ljude koji su tek završili fakultete - naveo je Lončar, dodajući da se mora razmišljati o tome ranije kako se ne bi desilo da se uloži novac u nove bolnice i opremu, a da tu nema ko da radi.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podseća da je za manje od dve godine zaposleno 3. 384 medicinska radnika od toga više od 1.600 lekara, a odobreno je više od 4.000 specijalizacija, te da će taj trend zapošljavanja biti nastavljen i dalje.

- Cilj je da se stvori nova generacija lekara koji će da razmišljaju drugačije. Ne možemo da im omogućimo plate koje bi imali da rade u inostranstvu, ali možemo dobre uslove za rad - precizirao je Lončar i naglasio da će, u skladu sa najavama premijera, kako se bude oporavljala državna kasa, plate zaposlenima u zdravstvu biti povećavane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA