U BiH ne propuštaju da kažu da u Republici Srpskoj slave neustavan Dan RS

Predsednik Milorad Dodik prešao tačku posle koje nema povratka i ide stopama kojima je išao Slobodan Milošević, smatraju stručnjaci

  • 20

Dok se u Banjaluci očekuje početak svečanog obeležavanja Dana Republike Srpske, kojoj će prisustvovati mnoge zvanice među kojima predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministri u Vladi Srbije, sarajevski mediji i pojedini međunarodni predstavnici insistiraju na tome da je reč o obeležavanju neustavnog praznika.

(BLOG UŽIVO) Republika Srpska danas obeležava Dan RS (FOTO)

Iz Ambasade SAD u Sarajevu su za sarajevski "Dnevni avaz" izjavili da nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to da odgovaraju. Poručili su da se "ovde se ne radi o praznicima, nego o vladavini prava" i istakli da je "neodgovorno stavljati Oružane snage BiH u središte ove rasprave".

Podsetimo, Treći pešadijski puk (Republika Srpska) Oružanih snaga BiH, juče je bio postrojen u Banjaluci tokom ceremonije polaganja cveća u okviru aktivnosti obeležavanja praznika Dana RS.

Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da bi sve događaje, pogotovo one koji, kako kaže, nose toliko tenzija, kao što je ovaj, trebalo smestiti u jedan kontekst - videti kakvi se procesi iza toga dešavaju. Prohić je za regionalnu N1 TV izjavio da je predsednik RS Milorad Dodik prešao tačku posle koje nema povratka i ide stopama kojima je išao Slobodan Milošević.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

IMAMO PRAVO DA VOLIMO REPUBLIKU SRPSKU: Stefanović o odlasku u Banja Luku

- Da li će završiti kao on, to ne znamo i ne zavisi ni od nas niti od njega, zavisi od svetskih moćnika. Valja imati na umu da je savremena kriza u BiH, zapravo geostrateško pitanje. Onako kako budu svetski moćnici hteli, tako će biti. Nije nimalo to utešno što sudbina BiH zavisi od toga - naveo je on kao prvu činjenicu. A kao drugu je naveo to što, kako kaže, ne postoji ni politički ni društveni faktor koji bi se na osmišljen način suprotstavio takvim silnicima.

Komentarišući dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića tim povodom u Banjaluku, Prohić je rekao:

- Možda je grubo za reći, ali Nikolić nije glavna figura u Srbiji - zna se ko je tamo glavni - njihov premijer - i pogledajte sada šta Srbija radi - igra dvostruku igru. Sličnu igru igra i Zagreb, samo u rukavicama. Ovo je po sistemu dobrog i lošeg policajca. Nikolić je loši policajac i ide uz dlaku, radi što iritira ali ima svoje motive - predsednički izbori su pred njim. Vučić je mudriji, on je za sada izabrao komforniju ulogu dobrog policajca, ali je i to prozirno. On ne dolazi kao premijer, ali dolaze njegovi ministri. Znamo koliku moć on ima u Srbiji i ministri ne mogu uraditi ništa bez njegovog znanja. Da ima iskrene namere prema BiH, on je to vrlo lako mogao uraditi i učiniti da ministri ne dođu - kaže on.

Prohić smatra da se odnosi Beograda i Sarajeva ne mogu poboljšati jer nisu iskreni. - Ništa bolji nisu ni na relaciji Zagreb-Sarajevo ili Zagreb-Beograd. Naoružavaju se i jedni i durgi - rekao je Prohić.

Agencija Patria, pak, piše da je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić zloupotrebio Treći pešadijski puk (Republika Srpska) Oružanih snaga BiH, koji je postrojio juče u Banjaluci tokom ceremonije polaganja cveća u okviru aktivnosti obeležavanja, kako se navodi, neustavnog praznika Dana RS. Ivanić je, kako se navodi, na osnovu propisa o upotrebi Počasne jedinice OS BiH imao na osnovu odobrenja ministarke odbrane Marine Pendeš, kao član Predsedništva BiH, pravo samo na Počasnu jedinicu, ali ne i na Treći pešadijski puk (Republika Srpska) OS BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.

    9. januar 2017 | 12:25

    Isti oni koji su nas klali cjelo proslo stoljece,Gradina,Jasenovac idruga mnoga stratista svjedoce o zlocinima nad Srbima i ti isti ponovo kidisu na Srbe i nece se smiriti dok postoji nesto SRPSKO. Nisu uspjeli u ratu ...rat za njih nije zavrsio hranjen bolesnom mrznjom se nastavlja...

  • Zuta princeza

    9. januar 2017 | 12:23

    Srecan rodjendan!!!

  • Wien

    9. januar 2017 | 12:05

    Stoli me bojka sta oni misle...devedesetih ti isti su ignorisali vise odluka ustavnog suda Jugoslavije...dakle...odj..te u laganim skokovima...slavimo i slavicemo u vijekove vijekova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA