≫ 

Završena svečanost, Dodik poručio da nikada neće odustati od Republike Srpske! (FOTO) (VIDEO)

Pripreme za proslavu već su gotovo završene - širom RS ulice su ukrašene zastavama i postavljeni su prigodni bilbordi

Republika Srpska danas obeležava 9. januar, Dan Republike, koji će ujedno biti i obeležavanje 25 godina postojanja Srpske.

Dan Republike obeležava se širom Srpske. Svečani prijemi juče su organizovani u Srebrenici, Bijeljini, Prnjavoru i Zvorniku, a danas će u Višegradu i Novom Gradu.

18.45 - Svečanost je završena. Na sajtu Telegraf.rs ste mogli u tekstualnom prenosu da ispratite ovaj događaj.

18.00 - Prisutnima se prvi obratio proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica rekavši da voli Republiku Srpsku jer je samo u njoj prisutna jedna stvar.

17.37 - Kako je i zašto nastala Republika Srpska? Zato što su drugi hteli da razbiju Jugoslaviju - rekao je na svečanoj akademiji predsednik Srbije Tomislav Nikolić. On je rekao da poštuje Bosnu i Hercegovinu i želi njen napredak, te da je uspeh BiH nezamisliv bez uspeha RS-a, kao što i ona ne može dobro da napreduje ako ne napreduje celokupna BiH.

Podsetivši na polemike koja se prethodnih dana vodila o tome da li treba da dođe danas u Banjaluku na proslavu, Nikolić je rekao da nije imao dilema u vezi s tim pitanjem i da ima dovoljno argumenata da odbaci sve primedbe.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nikolić: Uspeh BiH nezamisliv bez uspeha RS

17.33 - U Banjaluci je počela svečana akademija povodom Dana Republike Srpske.

Planirano je da se prisutnima obrate predsednik entiteta RS Milorad Dodik, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i drugi.

17.30 - Ambasada SAD ocenila je da, koliko će proslava doprineti povećanju politike polarizacije unutar BiH zavisi od reči i postupaka državnih čelnika i odgovarajuće reakcije nadležnih institucija u skladu sa zakonom.

"Pozivamo čelnike u BiH da započnu novu godinu tako što će ponovo pokazati predanost rešavanju trenutnih izazova sa kojima se suočavaju građani ove zemlje i preduzmu potrebne korake kako bi im osigurali pozitivniju budućnost", navodi se iz Ambasade SAD.

17.00 - U hali Borik u Banjaluci počinje svečana akademija kojoj prisustvuju predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Srbije Tomislav NIkolić, patrijarh srpski Irinej i druge visoke zvanice. Bivši ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je danas veliki svečani dan za Srpsku i za naš celi narod.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

16.45 - Ministarstvo odbrane BiH: Nismo dali odobrenje za učešće OS BiH u obeležavanju Dana Srpske. U saopštenju su iz ovog ministarstva dodali su da su, u skladu sa propisima i procedurama, Zajedničkom štabu OS BiH pravovremeno  6. januara, dostavilo smernice o postupanju pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banjaluci 8. i 9. januara 2017. godine.

16.30 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da nije postojala dilema da li će da dođe u Banjaluku. On je naglasio da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović umislio da je jedini predstavnik svih građana u BiH. Nikolić je ocenio da Srpska zaslužuje mnogo više nego što je dobila Dejtonskim mirovnim sporazum, ali da je taj sporazum temelj na kome je osnovana.

"Delije" iz Foče postavile zastavu Svetog Stefana dugu više od 30 metara povodom Dana RS (FOTO) (VIDEO)

16.00 - U Administrativnom centru Vlade RS u toku je prijem zvanica - Patrijarh srpski Irinej izjavio je da svi Srbi ovaj dan doživljavaju kao svoj dan. Pozdravljajući prisutne zvanice predsednik RS Milorad Dodik je rekao da Srpska ne radi nikome iz inata.

- Želim da svi ovde živimo u miru. Svi smo ovde da bi pokazali da smo jedinstveni. Jedinstveno smo okupljeni oko ideje koja se zove Republika Srpska. Srbi na ovom prostoru znaju da nemaju slobodu, ako nemaju državu - poručio je Dodik.

15.45 - Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obeležavanja Dana Republice u Republici Srpskoj, saopšteno je iz njegovog kabineta.

15.30 - Opozicija u BiH smatra da je Dan RS mini državni udar - Postrojavanje pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Banjaluci tokom obeležavanja Dana Republike Srpskoj je neka vrsta državnog udara i na to se mora odmah i odlučno reagovati, smatraju tri najveće opozicione političke stranke u BiH, prenela je HINA. Ivanićevi postupci i izostanak reagovanja ministarke Pendeš, ocenjuje opozicija, doveli su do sloma lanca zapovedanja vojskom i podrivanja uloge Predsedništva BiH kao kolektivnog vrhovnog vojnog zapovednika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

15.00 - Kulturno-umetnički program obeležavanja 9. januara - Dana Republike Srpske u Banjaluci počeo je nastupom kulturno-umjetničkih društava na Trgu Krajine. Osim ovog ansambla, na trgu Krajina nastupiće i Radničko kulturno-sportsko društvo "Pelagić", Kulturno-umetničko društvo "Sveti Sava", KUD "Čajavec", Kulkturno-prosvetno udruženje Ukrajinaca "Taras Ševčenko", Udruženje Slovenaca Republike Srpske "Triglav".

U 17.00 časova u Sportskoj dvorani "Borik" predviđena je svečana akademija povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske.

14.40 - Cvijanovićeva: Srpska stvorena da osigura opstanak srpskog naroda - Cvijanovićeva je naglasila da 9. januara RS pokazuje svu svoju snagu, ali i odgovornost sjećanja na one koji su je stvarali i postavili njene temelje, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

- Iza nas su teške godine, sa različitim izazovima, ali smo u prethodnih 25 godina opstajali i uspijevali da očuvamo našu Republiku, jer smo znali gdje se krećemo i zašto i kuda treba da idemo - napomenula je Cvijanovićeva.

14.30 - Banjalukom se orilo "Pukni zoro" - Pripadnici MUP RS na paradi su pevali popularnu srpsku pesmu "Pukni zoru". Sa njima uglas su pevali oduševljeni Banjalučani.

"PUKNI ZORO" ORILO SE IZ GRLA VOJNIKA I POLICAJACA: Banjaluka pevala sa Gvozdenim pukom (VIDEO)

14.15 - Na defileu povodom Dana RS prišetali se i Putinovi "noćni vukovi", najveća bajkerska grua iz Rusije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

14.00 - Emir Kusturica govoriće na svečanosti povodom Dana Republike Srpske i očekuje negativne reakcije zbog toga.

- Biće sto posto sve najgore o meni. Ja sam toliko navikao na to, da kada ne bi izgovorili taj jedan paket besmislica i gluposti, bio bih vrlo zbunjen. Tako da očekujem sve najgore, a kada čuju govor, biće ”oduševljeni” – rekao je Kusturica

13.50 - Hakerski napadi na RS - Zvanične internet stranice predsednika Republike Srpske i Vlade Srpske od rano jutros su meta hakerskih napada, potvrđeno je u kabinetu predsednika Republike i u Vladi Srpske. Na udaru hakera od jutros je i zvanična internet stranica Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rečeno je Srni u ovoj stranci.

Patrijarh Irinej na proslavi Dana Republike Srpske: RS - srpsko nacionalno biće

13.35 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se prisutnima na Trgu Krajine, istakavši da su danas okupljeni u jedinstvu svi koji vole Republiku Srpsku i da današnji dan predstavlja poseban dan srpskog jedinstva i odnosa prema Republici.

- Republika Srpska je stvorena kao odgovor na zov srpskog naroda da se na ovim prostorima ostvari sloboda - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao da smo danas svi objedinjeni u želji za mirom i slobodom.

- Republika Srpska ima nameru da živi i slavi svoj dan, želimo da živimo zajedno sa drugima i delimo mir i slobodu. Nikada nećemo odustati od Republike Srpske - rekao je predsednik Srpske.

Aleksandra je simbol Republike Srpske: Rođena je na isti dan kad i njena otadžbina (VIDEO)

13.20 - OHR: Mirovni sporazum se mora poštovati u celini - Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH podsetila je vlasti u Srpskoj da se Ustav BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH, mora poštovati. - Mirovni sporazum se mora poštovati u celini, a ne kao “a la carte” - rekli su u OHR.

13.12 - Doboj: Počast najmlađem pripadniku Vojske RS - Prisluživanjem sveća pred spomen-bistom Spomenka Gostića, najmlađeg pripadnika Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. godine na Ozrenu, Pravoslavna omladina Doboja obeležila je 9. januar - Dan Republike Srpske. Spomen-bista Spomenka Gostića nalazi se u porti hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

13.09 - Studenti Univerziteta u Banjaluci nose zastavu Srpske, veličine 12 i širine 6 metara, kroz centar grada.

13.00 - U Banjaluci počeo svečani defile povodom Dana RS - Uz taktove numere "Marš na Drinu" počela parada "25 godina Republike Srpske" kroz centar Banjaluke. U svečanom defileu učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i studenti koji nose veliku zastavu Republike Srpske. Učesnici su i pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, Odseka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, članovi Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, preduzeća "Pošte Srpske" i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

U defileu su i članovi Banjalučke filharmonije, Banjalučke mažoretkinje, članovi kulturno-umetničkih društava "Piskavica", "Čajavec" i "Pelagić", kao i Košarkaškog saveza, Fudbalskog saveza i Rukometnog saveza Srpske. Ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića defiluju i članovi Ženskog rukometnog kluba i Rukometnog kluba "Borac", Rukometnog kluba "Mladost", Biciklističkog saveza, Bokserskog kluba "Slavija", Odbojkaškog kluba "Laktaši", te Moto-kluba "Noćni vukovi".

12.31 - Treći pešadijski puk postrojen pred Ivanićem - Iako je bilo neizvesno da li će Treći pešadijski puk učestvovati danas na paradi, ipak je isti postrojen ispred predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića, koji je izvršio smotru. Nakon što je primio raport, Ivanić se pridružio predsednicima RS i Srbije, Miloradu Dodiku i Tomislavu Nikoliću koji prisustvuju svečanom defileu pripadnika policije RS povodom Dana RS.

Ova počasna jedinica OSBiH ne učestvuje u svečanoj paradi, već je samo predala raport predsedavajućem Predsedništva BiH. Ivanić je juče, kada je takođe počasni vod OS BiH bio postrojen u Banjaluci, gde je položio venac stradalim u proteklom ratu, rekao da on kao član Predsedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH.

11.50 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlašćenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te poručio da je, ukoliko to ne bude moguće, niko neće zadržati u BiH.

11.30 - Čestitke povodom Dana RS uputili su Predstavnici političkih stranaka i skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. U odvojenim saopštenjima, čestitku su uputili zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, predsednik SNP Nenad Popović i Aleksandar Popović iz DSS.

Foto: Tanjug/Hina/Fena Foto: Tanjug/Hina/Fena

11.17 - U BiH smatraju da je praznik NEUSTAVAN i da Srbija igra dvostruku ulogu - Sarajevski mediji i pojedini međunarodni predstavnici insistiraju na tome da je reč o obeležavanju neustavnog praznika. Iz Ambasade SAD u Sarajevu su izjavili da nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to da odgovaraju. Takođe, sarajevski stručnjaci ocenjuju da prisustvo srpskih i hrvatskih zvaničnika na prolavi pokazuje da ove dve države igraju "dvostruku ulogu".

10.55 - Počelo obeležavanje Dana Republike - Nastupom banjalučkih osnovaca na Trgu Krajine počelo je obeležavanje 9. januara - Dana Republike Srpske. Nakon nastupa banjalučkih osnovaca, na Trgu Krajine biće održan koncert dečijeg hora "Vrapčići", a u 13.00 časova predviđena je parada "25 godina Republike Srpske" na relaciji Trg Republike Srpske - Trg Krajine.

Pogledajte kako je izgledala proba marša za proslavu dana Republike Srpske

 09.30 - Patrijarh Irinej služi svetu arhijerejsku liturgiju - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Liturgiji prisustvuju predsednik RS Milorad Dodik, mnogi članovi vlade, prestolonaslednik Aleksandar Krađorđević i prnceza Katarina, predstavnici političkog i kulturnog života i veliki broj građana RS.

IMAMO PRAVO DA VOLIMO REPUBLIKU SRPSKU: Stefanović o odlasku u Banja Luku

09.12 - Na ulicama OKLOPNA VOZILA, za bezbednost brine više od 1.000 policajaca - Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, o bezbednosti tokom obeležavanja brinuće više od 1.000 policajaca, koji su uključeno u obezbeđenje svečanog defilea kao i svih učesnika ove manifestacije i svih građana koji dođu u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske. Angažovana su i oklopna vozila.

8.05 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Dan RS, ističući da će u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i vlade.

- Vama, Vladi i narodu RS želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u celoj Bosni i Hercegovini. U Srbiji ćete uvek i zauvek, imati iskrenu podršku naroda i njene Vlade - poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku.

Foto: Tanjug/Hina/Fena Foto: Tanjug/Hina/Fena

7.39 - Vlasti RS uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima biće, kako je najavljeno, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, a prisustvo je najavio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Grujičić organizovao prvi prijem u Srebrenici povodom Dana Republike Srpske

Ovo je prvi rođendan Republike Srpske koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, a ne nekog drugog datuma. Ovo je prvi put i da se Dan RS obeležava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dela zvaničnog programa.

Kako je najavljeno, Dan Republike će po prvi put biti obeležen svečanom paradom ulicama Banjaluke, te akademijamom u svim opštinama i gradovima Srpske.

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o paradi, za sada je neizvesno da li će u njoj učestvovati pripadnici Trećeg pešadijskog puka, koji je deo oružanih snaga BiH, ali predstavlja baštinu Vojske RS, pošto su vlasti u Sarajevu odbile da mu daju odobrenje za učešće.

Međutim, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će u Banjaluku doći sa 40 pripadnika Vojske i vojnim orkestrom.

Pripreme za proslavu već su gotovo završene - širom RS ulice su ukrašene zastavama i postavljeni su prigodni bilbordi.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je, preko Ustavnog suda, pokušao da spreči proslavu Dana Srpske 9. januara, jer taj datum navodno vređa osećanja Bošnjaka budući da je reč o datumu koji je i slava RS.

Iako je Ustavni sud BiH doneo odluku da je 9. januar neustavan kao Dan Republike, institucije Srpske su organizovale referendum na kojem su građani velikom većinom potvrdili da baš taj datum hoće da slave kao "rođendan" RS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Semsedin

    9. januar 2017 | 11:52

    Nek je sa srećom. Neka je bog svama. Živite u slozi sa svima. Bez obzira koje religije i nacije. I da ste složni u svemu. Ziveli.

  • Wien

    9. januar 2017 | 08:18

    Srecan rodjendan moja Republiko .....

  • Marijana Bakov

    9. januar 2017 | 11:45

    Jedina srecan RODJENDAN.Pozdrav za svu bracu i sestre iz Srpske republike.Ako Bog da uskoro samostalne drzave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA