3

Kako Aerodrom "Nikola Tesla" očiste od snega za 8 minuta (VIDEO)

Vozni park Zimskog štaba Aerodroma "Nikola Tesla" raspolaže sa 10 jedinica vučnih vozova za uklanjanje snega, ima i snegobacače, traktore sa raonicima...

Aerdrom, avion, sneg
Foto: Profimedia

Na Aerodromu “Nikola Tesla” avio-saobraćaj odvija se prema planiranom redu letenja bez obzira na sneg koji neprestano pada. Sve operativne službe rade pojačanim kapacitetima i angažovane su kako bi se avio-saobraćaj obavljao bezbedno i nesmetano.

Zbog snega i leda puštena u rad nova platforma na aerodromu u Beogradu

Oboren apsolutni rekord na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”!

Beogradski aerodrom raspolaže najmodernijom vrhunskom opremom za čišćenje snega u ovom delu Evrope, a veličina voznog parka omogućuje da deluju brzo i istovremeno na svim potrebnim lokacijama. Poletno-sletna staza dužine 3.400 metara i širine 45 metara u potpunosti se očisti od snega za 8 do 10 minuta – saopštio je beogradski aerodrom, a prenosi Tangosix.rs.

Novootvorena platforma za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova je u funkciji, a tehnološkim rešenjem predviđeno je istovremeno korišćenje platforme za dva uskotrupna ili jedan širokotrupni avion.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tokom snežnih padavina, pista, rulna staza i platforme sa pozicijama za parkiranje vazduhoplova redovno se kontrolišu i proverava se prisustvo snega i leda radi stvaranja uslova za normalno i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Vozni park Zimskog štaba Aerodroma “Nikola Tesla”, naime, raspolaže sa 10 jedinica takozvanih vučnih vozova za uklanjanje snega sa poletno – sletne staze, rulnih staza i platformi. Zatim, imaju snegobacače, čija je namena da sneg sa nanosa odbacuju na bezbednu razdaljinu od 40 metara od piste i rulnih staza, kao i specijalna vozila za posipanje tečnosti i granula koje sprečavaju stvaranje leda na pisti. Za ovo vreme aerodrom ima i dva vozila za merenje koeficijenta trenja na pisti, građevinske mašine i traktore sa raonicima, koji služe za uklanjanje snega sa teže dostupnih manevarskih površina, kao i šest savremenih kamiona za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja aviona.

Pogledajte čišćenje snega na beogradskom aerodromu:

(Telegraf.rs / Tangosix.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Aerodrom Nikola Tesla, Čišćenje snega, Sneg
Popularni komentari
  • P
    Pera

    Mogli bi tako i sve ulice da ociste za 8 minita.

  • M
    MOMO

    Slika 1-A380

foto dana

video dana