≫ 

Kolinda Grabar-Kitarović: U Hrvatskoj nema ustaštva, ni fašizma, za razliku od Srbije

Dodala je ipak da Hrvatska želi da u Srbiji ima "političkog partnera sa kojim će rešavari otvorena pitanja"

  • 87

Hrvatska predsednica Kolinda c izjavila je da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", za razliku od srpskog parlamenta gde 21 poslanik tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Grabar Kitarović: Hrvatska se ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali i nama treba jako naoružanje!

- Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema nijedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga, u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem - rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese" HRT.

Ona je dodala da Hrvatska želi da u Srbiji ima "političkog partnera sa kojim će rešavari otvorena pitanja".

- Do teških pitanja još nismo ni došli. Ali, Srbija treba da promeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće da prizna, ali možemo da idemo dalje u našim odnosima - poručila je Grabar-Kitarovićeva.

Izjavila je i da je tokom nedavne posete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala "o odnosima sa susednim državama" Hrvatske.

Grabar-Kitarovićeva kaže da je "shvatila da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer tu nema rata i nema turbulencije".

Fokusiraće se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope.

- Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika verojatnoća da će se i dalje komplikovati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO nama susednih država još više usporiti - ocenila je hrvatska predsednica.

Ona je dodala da Hrvatska "mora da se pozicionira kao sagovornik, kao susedna država koja može da radi na stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Republiku Srpsku treba vratiti na zemlju"

Kolinda Grabar-Kitarović je dodala i da se "realno gledajući Republika Srpska ponaša kao zasebni identitet (u BiH) i skoro kao samostalna država".

- Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju.

Predsednica Hrvatske tvrdi da "Republika Srpska nije nastala 9. januara (1992), nego je nastala na temelju Dejtonskih sporazuma".

- Celi taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara - smatra Grabar-Kitarovićeva.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA