≫ 

ONI IMAJU GLAVNU ULOGU U SVIM ISTRAGAMA: Posebno odeljenje britanske službe razotkriva terorističke napade

Njega čine naučnici, uglavnom magistri i doktori nauka iz psihologije, kriminologije i drugih društvenih nauka

  • 2

Mnogi ne znaju da britanska obaveštajna služba MI5 ima posebno odeljenje za bihejvioralnu nauku koje im pomaže u razotkrivanju terorističkih napada. Njega čine naučnici, uglavnom magistri i doktori nauka iz psihologije, kriminologije i drugih društvenih nauka.

NAJMOĆNIJE ORUŽJE JE UPRAVO NAPRAVLJENO: Špijuni iz MI5 objašnjavaju kako čitaju misli teroristima (FOTO)

BRITANIJA U STANJU CRVENE UZBUNE: Džihadisti planiraju napade i MASOVNA UBISTVA, upozorio šef tajne službe!

Oni imaju glavnu ulogu u svim istragama i bave se proučavanjem ponašanja pojedinaca kako bi predupredili teroristike napade, piše BBC.

Brojno stanje službe BSU (Odeljenje za bihevioralnu nauku) je velika tajna britanske obaveštajne službe BSU (Odeljenje za bihevioralnu nauku), a njihovoj popularnosti poslednjih godina doprineli su teroristi tzv. "vukovi samotnjaci", tačnije, oni koji nisu deo neke "službene" mreže terorista.

Jedan od takvih je marokanski vozač kamiona Mohamed Boulel, koji je ubio 84 osobe letos u Nici. Iako je Islamska država kasnije govorila da je vojnik kalifata, svi dokazi upućuju na to da je delovao sam i bez nekog iznad njega.

Foto: Wikipedia/Laurie Nevay Foto: Wikipedia/Laurie Nevay

Ono što zabrinjava je upozorenje analitičara da je nemoguće otkriti šablon u koji se uklapaju tzv. vukovi samotnjaci. Malo dalje u istraživanjima s eodmaklo prošlog leta kada se pokazalo da možda postoji određeno poklapanje između terorista i ljudi sa mentalnim poremećajima. Procene su da skoro trećina terorista ima neki psihološki poremećaj.

Novi izraz za specifičnu pojavu u terorizmu - "dijada" označava dvojac koji zajedno radi na nekoj zaveri. U psihologiji se takva pojava naziva "folie a deux", ili "ludilo u dvoje", a dodatno zabrinjava jer svaki član dijade može da pojača verovanja onog drugog.

Foto: Profimedia/LaPresse Foto: Profimedia/LaPresse

Njih je mnogo teže razotkriti jer, kako istražitelji utvrđuju, dijade retko dopuštaju da neko drugi sazna za njihove planove, dok vukovi samotnjaci uvek nekome ispričaju svoje planove.

Ono što je zajedničko i teroristima i ekstremistima je što dugo najavljuju, odnosno obaveštavaju nekog svog šta planiraju da urade, pa ih zbog toga retko ko shvati ozbiljno dok neko ne strada. Tako je napadač iz Nice razmenio stotine poruka sa jednim poznanikom, a bombaši iz Brisela su se hvalisali svojim planovima.

(Telegraf.rs / BBC / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    17. januar 2017 | 00:43

    Stoti put ponavljam -bombasima je primarno da se sve to o njima piše, da dobiju planetarni publicitet,jer kada se ne bi slovo o njima objavilo,sve bi im bilo uzalud,ako to niko ne objavi,ako niko ne sazna za to. Pogledajte samo onaj što je ubio ruskog ambasadora i one "fenomenalne"fotografije kako stoji sa podignutim pištoljem, dok pored njega leži ispruzen ambasador -samo što nije još poster objavljen.To mu je bio cilj -da ceo svet, sazna za ubistvo ?

  • Peki

    17. januar 2017 | 08:33

    Iza svega stoji upravo MI 5, sve ostali su posledice !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA