≫ 

Sedam pravila iz vojske koja današnja deca moraju da znaju

Vojnici sami nameštaju svoj krevet, vode računa o pravilnom držanju tela i ne biraju hranu

  • 28

Ne kaže se bez razloga vojnička disciplina - to je upravo ono što ponekad nedostaje u vaspitavanju današnje dece. Iz ovih nekoliko jednostavnih pravila koja su se decenijama primenjivala u vojsci, a koja daju rezultate i dalje, deca, a i njihovi roditelji mogli bi zaista svašta da nauče.

Cimerki u studentskom domu u Beogradu postavile ovih 14 pravila i postale hit u celom regionu (FOTO)

NOVA PRAVILA ZA STANARE: Ako inspektor proceni tako, moraće da plate i krečenje cele zgrade?

1. Vojnici ustaju u 6 sati svakog jutra nakon čega se brzo oblače i nameštaju svoj krevet. Ukoliko narednika sačeka čaršav koji nije perfektno zategnut i raskupusani jastuci, vojnik će morati da se više potrudi i počne ispočetka.

Ne deluje kao previše strogo pravilo ako pomislite da mnoga deca izgube pola dana u spavanju i da često umesto njih samih krevet nameštaju njihove majke.

2. Higijena je veoma važna u vojsci. To znači da nema preskakanja jutarnjeg umivanja i pranja zuba. Vojnika ne možete da uhvatite krmeljivog.

3. Osim toga što vode računa o sopstvenoj higijeni, vojnici svakodnevno sređuju i čiste prostorije u kojima obitavaju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Decu roditelji često štede kada su kućni poslovi u pitanju, ali kada bi klinci redovno brisali prašinu, sređivali svoje sobe ili pomagali oko čišćenja snega po ovakvim, zimskim danima, sigurno da bi im to usadilo korisne navike za ceo život.

Mada doktori i različiti stručnjaci za hranu godinama ponavljaju da je doručak najvažniji obrok u toku dana, dešava se da deca preskaču obroke.

4. Vojnici nikada ne preskaču doručak i svakog dana imaju tri obroka u isto vreme.

Takođe, oni ne mogu da budu izbirljivi kao deca kada je hrana u pitanju. Vojnici jedu šta im se servira makar to svakog trećeg dana bio vojnički pasulj.

Foto: Foter/penguincakes Foto: Foter/penguincakes

5. Kao što čas fizičkog vaspitanja traje 45 minuta u školama toliko se i vojnici rekreiraju svakoga dana. Ima dece koja ne vole časove fiskulture i koja zabušavaju kada treba da potrče ili udare loptu. Međutim, ovaj čas nije bez razloga na rasporedu časova dva puta nedeljno.

Pravilan rast i fizički razvoj najmlađih su podjednako važni kao i razvoj zdravih navika.

6.U vojsci se mnogo pažnje poklanja pravilnom držanju tela. Da je tako odmalena, mnogi klinci ne bi muku mučili sa krivom kičmom.

7. Poznato je koliko su vojnici disciplinovani i poslušni što se za današnje klince ne može reći. Mada roditelji ne treba da se ponašaju kao generali, ni deca ne bi trebalo da podrivaju njihov autoritet bez razloga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenta

    17. januar 2017 | 18:59

    Ne mogu da znaju i da nauce dok ne vrate redovan vojni rok...

  • Lazar1

    17. januar 2017 | 18:58

    Bato moj...vojska je skola zivota bila i bice i zato podrzavam obavezno sluzenje vojnog roka uz sto duzu takticku obuku!

  • Nenad

    17. januar 2017 | 19:36

    Danasnja deca su polu drogirana stoka nisu spremna za vojnicki rezim zivota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA