Kako je zaista živela prosečna jugoslovenska porodica za kojom i danas mnogi kukaju?

- Kada otplatimo auto, koji ćemo na kredit kupiti do proleća, razmišljam i o kupovini vikendice - ispričao je domaćin jugoslovenske porodice

  • 23

Kako se živelo s prosečnim primanjima u vreme Jugoslavije, ispričao je domaćin jedne porodice.

Prvi stanar Novog Beograda bio je Dušan Spasojević: Do Voždovca mi je isprva autobusom trebalo dva sata!

Ova četvoročlana porodica je 1977. godine imala primanja oko 6.200 novih dinara. Živeli su u dvosobnom komfornom i potpuno nameštenom stanu.

Za hranu je bilo potrebno izdvojiti dnevno od 80 do 120 dinara. U to su bila uračunata tri obroka, užina za decu, kafa ujutru i kafa i rakijica poslepodne i uveče.

- Nekad sam ja za frižider morao raditi šest meseci, a danas ga mogu kupiti za jednu platu. Za auto, ovaj "Stojadin", nekada sam mora da odvojim 50, a sada ga mogu imati za mojih 15 plata.

Pobegla je iz Jugoslavije sa 6 dece 1919. u Ameriku: Dali su im njihov prvi hleb i tad su napravili ovu fotografiju (FOTO)

- Došla su takva vremena da u kojima ja za moju platu mogu kupiti sve što mi treba od glave do pete od odeće, a nekad nisam mogao kupiti jedan zimski kaput, od onog "grombi" štofa koji je tada bio u modi - ispričao je domaćin.

U ovoj kući se svaka subota i nedelja, dečiji rođendani, Prvi maj, 29. novembar i Nova godina obeležavala bogatim ručkom i večerom.

- Moram vam priznati da su i meni januar, maj i decembar najduži meseci u godini, jer se odmor Republike, Prvi maj i Novu godinu troši mnogo novca. Ali zato naiđu meseci voća i povrća, pa se to jedno s drugim prebije - ispričala je domaćica.

- Kada otplatimo auto, koji ćemo na kredit kupiti do proleća, razmišljam i o kupovini vikendice. Sin mi raste a ja, pogledajte me, još bih mogao jedno radno vreme da odradim dnevno, i mi ćemo to sami, onako kako umemo i možemo da izgradimo - dodao je domaćin.

To je računica prosečne četvoročlane jugoslovenske porodice, koja je, kao i većina naših porodica, novogodišnje praznike dočekala u svom domu, ispred malog ekrana i bogate trpeze.

(Telegraf.rs / Izvor: Yugopapir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suncokret

    17. januar 2017 | 21:32

    Danas radiš mesec dana i ne ostaje ni za gaće. Samo hleb i najjeftinija hrana. Čak i polovna garderoba je luksuz-nema ni za to.

  • Sasa M.

    17. januar 2017 | 23:07

    Odrastao sam u ulici u kojoj su radili samo muškarci dok su žene bile domaćice. Svi su sazidali kuće od te jedne uglavnom radničke plate, svi su izrodili bar po dvoje dece koja su uglavnom završila fakultete. Ima i onih koji su imali i po troje ili četvoro dece i sazidali i po dve kuće od te radničke plate. Danas sa radničkom platom pid uslovom da je dobiješ na vreme ne možeš da preživiš ni nedelju dana.

  • Aleksandar

    17. januar 2017 | 21:57

    U Titovo vreme preko 40% Srbije je dobilo stanove,kažem dobilo a sad ga kupite i tu vam je kraj.Da li je potrebno da pričam o ostalim stvarima.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA