Potresna ispovest Novopazarca: Izgubio sam sina u Siriji zato što ga nisam slušao

Njegov sin poginuo je sa svega 27 godina, samo mesec i po dana nakon što je otišao iz Srbije

  • 10

Pošto mu je sin Eldar Kundaković poginuo pre tri i po godine u borbama protiv snaga Bašara al-Asada u Siriji, njegov otac Novopazarac Esad Kundaković, danas pokušava da utiče na omladinu iz ovog grada i okoline i da ih "uputi na pravi put".

Novopazarci pružili podršku Erdoganu: "Turska i Srbija u Sandžaku ruku pod ruku zajedno"

Esadov sin Eldar Srbiju je napustio 2013. godine i zaputio se za Siriju gde je poginuo sa svega 27 godina u borbama za zauzimanje jednog zatvora pod kontrolom sirijskih državnih snaga. Izgubio je život samo mesec i po dana nakon što je otišao od kuće.

Eldar je bio student psihologije, a sebe je pronašao na putu duboke posvećenosti islamu.

Na umrlicama kojima su tada Novopazarci obavešteni o smrti svog sugrađanina pisalo je da je Eldar "poginuo na Alahovom putu u Siriji".

Esadovu krojačku radionicu u Novom Pazaru danas često posećuju mnogi mladići, Eldarovi prijatelji, ali i oni koji ga nisu poznavali, sa željom da čuju njegove stavove o mnogim verskim pitanjima.

- Svakodnevica ovih mladića uglavnom je obojena nezaposlenošću i niskim standardom, ali velikim poštenjem i željom da se na životnom putu ne ogreše - kaže Esad.

Mladima, dodaje on, ne možeš samo da kažeš šta da ne rade nego neko treba i da ih pripazi dok ne nauče šta je ispravno.

- Izgubio sam sina zato što nisam imao vremena da ga saslušam. Za mene je bilo gubljenje vremena da sednem sa njim da vidim šta ga tišti, zbog čega pati, šta to saoseća sa ljudima u Siriji.

On kaže da je svu tu ljubav prebacio na ovu decu.

- Učim ih da vole sve ljude, jer mi rastemo zajedno, u jednoj klupi sedimo, jedemo isti hleb.

Esad smatra da Islamska zajednica nije dovoljno posvećena mladima i da je od džamija napravila muzeje. On tvrdi da se posao imama danas svodi na čitanje i prevode hadisa, bez želje da dublje objasne njihova značenja.

Mladima poručuje da koriste svaki momenat za korisne stvari, za rad.

- Molim Alaha da nijedan roditelj više ne doživi šta sam ja doživeo, nego da se raduje diplomi sina - iskreno završava svoju ispovest Esad Kundaković.

(Telegraf.rs/slobodnaevropa.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СрбИн Ст.Пазова

    18. januar 2017 | 17:48

    Није ми жао. Подршка Асаду и слободи сиријском народу.

  • Тутор

    18. januar 2017 | 17:41

    Да је ваљао не би тамо отишао.

  • Marijana Bakov

    18. januar 2017 | 22:46

    Religija interpretirana na pogresan nacin.Citajuci raznorazne komentare na Sandzak presu,shvatila sam da iako se busaju da su veliki vernici,bezgresni ama bas veze nemaju sa religijom.Zar bi jedan vernik ,izgovarao onakve gadosti,i uvrede na racun nas hriscana?Veruj da ne bi jer se plasi Boga.Pitam se dali bi ovaj otac ovako pricao da mu je sin ostao ziv,oceva rec je zakon,ako otac ne da dozvolu,dobro dete ne ide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA