≫ 

ISKOPALI SVOJU PORODIČNU SREĆU: Iz peska za gradnju kuće izvirio ČASNI KRST (FOTO)

Časni krst, koji je uoči Bogojavljenja poslednji put bačen u reku Penu, uoči rata 1941. godine, pronađen je 30 godina kasnije na nesvakidašnji način

  • 5

Student iz Tetova, na zapadu Makedonije, Milan Mihajlov (22) bio je najsrećniji od tri mladića koji su danas skočili u mali bazen u dvorištu crkve Sveta Bogorodica i iz njega izvadio časni krst, koji se ovde tradicionalno baca dan uoči Bogojavljenja.

Kad mogu Rusi, možemo i mi: Makedonci sedeli u gaćicama na minus 15, a onda su ušli u zamrznuto jezero (VIDEO)

Kakav kralj: Plivao je za časni krst sa nesvakidašnjim dodatkom (VIDEO)

Za ovaj veliki pravoslavni verski praznik u Tetovu vezana je zanimljiva priča. Srebrni časni krst, koji je uoči Bogojavljenja poslednji put bačen u reku Penu uoči rata 1941. godine, pronađen je tek 30 godina kasnije - i to na nesvakidašnji način, a o tome je javnost doznala zahvaljujući Draku Gavrovskom, hroničaru Tetova.

Gostujući pre tri godine na lokalnoj televiziji KISS, on je podrobno objašnjavao kako je te 1941. godine sa mosta kod današnjeg amama 1941. godine u reku Penu bačen časni krst, ali niko nije uspeo da ga pronađe. To je značilo veliku nesreću, a ona se tri meseca kasnije i desila - počeo je Drugi svetski rat.

Printskrin/Youtube/Канал 5 Телевизија Printskrin/Youtube/Канал 5 Телевизија

- Emisija posvećena Bogojavljenju u Tetovu, u kojoj sam gostovao, imala je veliku gledanost, ali najvažnije je što mi se nakon toga javio jedan gledalac iz Tetova veleći mi da se časni krst bačen u reku Penu 1941. godine nalazi kod njegovog kuma, priseća se Drako Gavrovski.

O tom časnom krstu znalo je veoma malo ljudi, uglavnom članovi uže familije, a retko ko je imao priliku da ga vidi, a još manje da fotografiše. To je, međutim, pošlo za rukom Darku Gavrovskom, koji se 21. januara 2013. godine sreo sa članovima porodice Jovanovski, vlasnicima krsta. Od njih je čuo zanimljivu priču da u posed časnog krsta, nakon 30 godina nisu došli roneći i kopajući po dnu reke Pene, već na drugi, neobičan način.

- Njihova kuća, u kojoj i danas žive, građena je 1967/68. godine. Nekoliko godina kasnije, 1971/ 72. godine odlučili su da je renoviraju, pa su naručili pesak. Pesak je bio izvađen iz reke Pene i do njihove kuće je dovezen zaprežnim kolima. Tu je ispred kuće danima stajao, a pošto je svaki čas mogla da padne kiša, odlučili su da ga prebace u podrum. Pesak su unosili sa kofama, kad se odjednom, na njihovo iznenađenje i čuđenje, pojavio časni krst, kaže Gavrovski.

Nedugo potom, porodica Jovanovski je slavila kućnu slavu, pa je pozvala popa da osveti vodicu. Njemu su pokazali krst, a pop, koji je bio jedan od starijih Tetovčana, odmah ga je prepoznao i rekao im da se radi o časnom krstu bačenom 1941. godine u reku Penu, a koji niko nije uspeo da pronađe.

Jovanovski su ponudili da krst vrate u crkvu, ali im je pop rekao da je to njihova porodična sreća i da treba da ostane kod njih, ali da nikada ne izlazi van kuće.

Kao najveća porodična relikvija, časni krst se i danas nalazi u njihovoj kući.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    19. januar 2017 | 03:39

    Prica je melem za dusu .. naspram oni starleta i njiovi momakaaa

  • Mako

    19. januar 2017 | 01:46

    Slava Gospodu.to je predivno,da i našu braću Makedonce Bog blagoslovi.

  • EL...

    19. januar 2017 | 11:12

    Slava Gospodu . To je pravi Bozji DAR ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA