Tajni dokument potvrdio: Nije bilo prisluškivanja zvaničnika Srbije i BiH

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH je održala sednicu sa članovima ove agencije

  • 0

Tajni dokument Obaveštajno-bezbednosna agencije (OBA) BiH je autentičan, a uvidom u dokumentaciju zaključeno da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan nje, rekao je predsedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom ove agencije Nikola Špirić.

ZAPLENJENA OPREMA ZA PRISLUŠKIVANJE I PRAĆENJE: Burna smena carinika u Šidu

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH je održala sednicu sa članovima ove agencije.

Predsedavajući Komisije Nikola Špirić je rekao da je dokument "Dubinski prodor Ušće" originalan i da je zaveden u ovoj bezbednosnoj agenciji.

On je naveo da se OBA ponašala u skladu sa zakonom kada je reč o tom dokumentu i da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan zemlje po osnovu tog zavedenog predmeta.

- O sadržaju dokumenta ne možemo govoriti, s obzirom da će se unutar OBA BiH voditi interna istraga na koji način je dokument izašao izvan ove agencije. On je strogo poverljiv i dok se ne skine oznaka poverljivosti moramo ostati profesionalni - rekao je Špirić novinarima u Sarajevu.

Foto: osa-oba.gov.ba Foto: osa-oba.gov.ba

Podsećamo, nakon što je u medijima objavljen sporni dokument o praćenju i prisluškivanju zvaničnika Srbije, članovi ove Komisije, čiji je rad inače zatvoren za javnost, razmatrali su ovo pitanje. I članovima Komisije bila je nepoznanica da li je objavljeni dokument autentičan, te su zatražili utvrđivanje autentičnosti.

Potpredsednik Narodne skupštine Republika Srpske Nenad Stevandić tvrdio je da je 16. decembra 2016. dobio pošiljku sa oznakom tajno i tražio je od svih strukura vlasti da daju odgovore "da li i ko vodi tajne obaveštajne ratove".

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA