Gordana je bacila Ameriku na kolena: Zbog rajskog pića će biti među 30 žena u svetu (FOTO)

Probala je hiljade vina u životu, obišla najpoznatije vinarije na planeti, bila direktor vina u restoranima čiji je godišnji promet, samo u vinima, 10 miliona dolara!

  • 11

Šumadinka Gordana Jošović, koja već 20 godina živi u Americi, jedan je od najobrazovanijih tamošnjih somelijera, stručnjaka za vino.

Znate li zašto FLAŠA za vino ima UDUBLJENJE na dnu? Postoje čak TRI RAZLOGA (VIDEO)

Reč je o ljudima koji otpivši jedan gutljaj znaju iz kog kraja sveta je vino, iz koje berbe, koliko ima alkohola, znaju kako se kombinuje sa hranom, kako gostu preporučiti vino.

Gordana Jošović probala je hiljade vina u životu, obišla najpoznatije vinarije na planeti, bila direktor vina u restoranima čiji je godišnji promet, samo u vinima, 10 miliona dolara! Gordana je sada kandidat za master somelijera, što je četvrti i najviši nivo u obrazovanju u ovoj branši. Na celom svetu master somelijera ima samo 240, a među njima je tek 30 žena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona kaže da joj je često teško da objasni svoj posao i na kom nivou je njeno poznavanje vina. Mnogima je jasno šta radi somelijer, ali većini nije šta je master somelijer.

-  Ja sam u Kragujevcu završila srednju školu, a u Beogradu studirala turizam, pa radila u turističkim agencijama. Još kao srednjoškolac dosta sam putovala igrajući folklor, pa sam tako u Dalmaciji upoznala vina. Onda sam kao turistički radnik na putovanjima imala prilike da probam vina širom sveta. Tako je rođena ljubav prema vinu.

U Americi sam počela da studiram u školi u kojoj se obrazuju somelijeri, a koja se sastoji iz četiri stepena. Već na treći ne možete sami da se prijavite, moraju drugi stručnjaci da vas preporuče da biste mogli da nastavite obrazovanje. Reč je o vrlo napornom studiranju, a ispiti- terorijski i praktični delovi, vrlo su zahtevni i detaljni. Preda mnom je da završim četvrti stepen i postanem master somelijer. Mnogo sam truda uložila ali ne žalim, radim ono što volim - kaže Gordana Jošović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona je godinama u San Francisku, gde i sada živi, bila direktor vina u prestižnim restoranima, gde je bila zadužena za izbor vina i kreiranje vinske karte, kao i nabavku. Odgovornost koju je ova Šumadinka imala meri se milionima dolara jer je godišnji promet samo vina u jednom restoranu gde je radila, bio "težak" 10 miliona dolara! Morala je nepogrešivo da proceni šta će većina gostiju želeti da pije, ali da ne zanemari ni specifične ukuse. Nije smelo da se desi da gost traži vino sa liste i dobije odgovor - nema ga trenutno.

- Morala sam i da imam odlične veze u svetskim vinarijama i kod dobavljača jer se za neka vredna i retka vina treba boriti sa drugim restoranima. Nekada je na tržištu tek nekoliko dostupnih flaša! Direktor vina takođe obučava i konobare u vezi uklapanja vina i hrane. Ipak, možda je najzahtevniji rad sa gostima - pojašnjava Gordana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona kaže da gost nekada neće naručiti vino samo zbog toga što ne ume tačno da izgovori ime stranog pića, a da nekada traži vina sa odlikama koje ne može imati jedno isto vino. Goste često zbunjuje i stav koji vlada- što je vino skuplje, bolje je.

- Nikada ne polazite isključivo od cene vina. Ako vam gutljaj jednog vina u trenutku vrati osećaj koji ste imali kada uđete u sobu svoje bake i ako tada osetite čak i miris dunje na ormanu, to je za vas dobro vino, najbolje. U mom poslu treba biti i poznavalac vina i psiholog. Ljudima je vrlo teško rečima da opišu kakvo vino vole i šta im se sviđa- da li jače ili slabije, suvlje, ukus kupine? Ako se gost bori sa opisom, donesem mu tri čaše vina pa dalje sužavamo izbor. Najbitnije mi je da otkrijem šta je to što se nekome sviđa - pojašnjava Gordana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ova Šumadinka mnogo puta radila je i na ocenjivanju, pa je znala da proba za dan i stotinu vina. Jedino što joj prijatelji tada zameraju je što tolika vina ne guta. Gordana uz osmeh objašnjava da bi, kada bi po gutljaj svakog vina progutala, mogla da završi ocenjivanje posle sat vremena.

- Sa druge strane, nema svrhe, vina osećate čulom mirisa i čulom ukusa u ustima. Već kada je u grlu, više nema utiska o vinu- objašnjava Gordana činjenicu koja je mnogim vinopijama skoro pa bolna. Gordana danas nije direktor vina u restoranima, sada se bavi obrazovanjem budućih somelijera. Radi u školi "San Francisco Wine School", koju vodi njen prijatelj i mentor.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA