Blizanci iz Srbije napravili bum u Beču, zbog njih ministri dižu avione: Sa 10 prstiju zarađuju pare koje ovde mogu samo da sanjaju (FOTO)

Miloš je najtraženiji bečki kuvar, a Aleksandar najtraženiji bečki frizer. Zarađuju duplo više od bečkog proseka.

  • 63

Blizanci Aleksandar i Miloš Radivojević (25) sve su samo ne obični momci iz Srbije. Sa 14 godina imali su plan: otići u Beč kod oca, dobiti papire pre punoletstva, i vratiti se u Srbiju. Međutim, braća su napravila toliki bum u Beču da carski grad ne planira da ih ikad više prepusti rodnoj zemlji.

Životna ispovest srpskog studenta iz srca Švedske: Vratiću se u Srbiju ako mi ponude dobar posao (FOTO)

Miloš je najtraženiji bečki kuvar, u čijim specijalitetima uživaju najutucajniji Austrijanci. Aleksandar je najtraženiji bečki frizer kod koga dolaze ambasadori i ministri. Možda sad deluje kao da je blizancima sve išlo lako, ali to je daleko od istine.

- U početku je sve bilo teško, nisam znao ni reč nemačkog, sve dok jednog dana nisam rešio da sredim svoj život. Primili su me u jedan restoran, da učim posao. Svaki dan sam sa sobom nosio svesku u koju sam pisao reči na nemačkom. Radio sam od 7 ujutro do ponoći, bez pauze. Bio sam najmlađi i zbog toga sam imao probleme jer je kolegama smetalo što napredujem tako brzo - priseća se Miloš početaka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na njegovu sreću, zavoleo ga je glavni kuvar koji mu je preneo svoje znanje. Miloš je bio jedini u restoranu sa 3 diplome. Pored kuvarske, imao je i diplome mesara, pekara i poslastičara.

- Jednog dana pozvao me je vlasnik restorana i saopštio da glavni kuvar ide u penziju i pitao ga da li bih pristao da vodim celu firmu. Imao sam samo 22 godine, ali sam prihvatio. Postao sam menadžer restorana u koji redovno svraćaju najuticajnije ličnosti Austrije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Često mu dolaze i naši ljudi sa estrade jer ovaj talentovani srpski kuvar čini da se osećaju kao kod kuće.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kuvao sam za Bregu, Cecu, Dina Merlina, Acu Pejovića, Acu Lukasa, Seku Aleksić, grupu Miligram, Sašu Matića i mnoge druge iz sveta šou biznisa - kaže Miloš.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dodaje i da je život u Austriji mnogo drugačiji nego u Srbiji. Radi se od ujutru do uveče, i pod stresom je po čitav dan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Tačno je to, ali, za razliku od Srbije, kada mi ovde nešto zagori, nema vike već se nastavlja sa radom. Iako radim po ceo dan, na kraju vidim rezultate i mogu sebi da priuštim normalan život - iskren je Miloš.

Kao učenik, dobijao je početnu platu od 500 do 800 evra, dok sada kao kuvar zaradi minimum oko 2200. evra.

Njegov deset minuta stariji brat blizanac Aleksandar u početku nije bio oduševljen Bečom, ali ga je majka molila da ostane i izgradi svoj život u gradu koji je oduvek bio grad velikih nadahnuća.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sećam se da sam posao tražio od salona do salona i niko me nije hteo. Onda sam jednog dana iz inata ušao u jedan od najlepših i najskupljih salona, pitao da li im treba učenik. Posle samo nekoliko dana primili su me za stalno. U početku sam se jedva snalazio jer nisam razumeo ni reč, ali moja prednost je bila što znam engleski i španski, što je mušterijama prijalo jer su iz svih delova sveta - seća se Aleksandar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Čim je dobio posao, zaboravio je na odmor, letovanja, druženja. Bilo mu je bitno samo učenje.

- Znao sam da onaj ko može da se strpi u životu, taj kasnije može i da uživa u njemu. Vrlo brzo sam, sa 24 godine, stigao do pozicije menadžera u salonu, počeo da obučavam učenike, iako sam do juče ja bio taj kog su obučavali.

I to nije najbolji deo. Sada klijenti lete iz Francuske, Italije, Bugarske da bi ih Aleksandar sredio.

- Nekoliko važnih osoba iz ambasada su moji klijenti. Takođe, ja često odlazim u Italiju, Mađarsku, Posljsku kako bih sredio kosu glavnima ljudima uz Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva finansija. Imam i svoje prevodioce koji mi pomaži da bolje razumem te ljude i njihove zahteve - otkriva Aleksandar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada se sad seti života u Srbiji, drago mu je što je ostao u Austriji.

- Ispostavilo se da majka stvarno uvek zna najbolje. Ja sam bio mlad i nisam znao. Ali bila je u pravu što me je terala da ostanem ovde. Sada zarađujem duplo više od prosečne plate u Beču, a prosečna je 1200 evra - iskren je talentovani frizer.

(Jasmina Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tišljer036

    24. januar 2017 | 20:36

    Bravo momci kapa dole

  • Profesor

    24. januar 2017 | 20:41

    A ja sam zavrsio fakultet u Srbiji. Postao sam nastavnik matematike i imam platu od 350evra. Neko ce reci da treba da budem srecan sto radim. Treba na vreme otici iz ove zemlje, skola sada nista ne vredi.

  • Daria

    24. januar 2017 | 20:23

    Bravo momci! Ovo je za svaku pohvalu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA