Proces je dug, mučan i PAPRENO SKUP: Zatvaranje firme u Srbiji gore od najteže kazne!

- Ako se radi o većoj firmi sa mnogo imovine, gašenje može da traje od dve do tri godine. Samo na poreskog inspektora, koji treba da pregleda papire, čeka se mesecima - kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku

  • 5

Zatvaranje firme svakog vlasnika koji želi da promeni delatnost ili mesto boravka ili iz bilo kog drugog razloga da ugasi firmu, a da nisu dugovi, predstavlja vrlo komplikovan proces, koji može da potraje i do tri godine. Privrednici moraju da računaju i na dodatne troškove od 150 do čak 150.000 evra, zavisno od toga kolika je firma u pitanju.

"CRNA LISTA" direktora i firmi u Srbiji: Kazna za one koji ne izmire poreske obaveze

Evo kako da započnete sopstveni biznis za samo 30 dana

- Ako firma nema imovinu i poverioce, onda su troškovi zatvaranja firme minimalni i mogu da budu od 150 do 200 evra. To su troškovi za takse u Agenciji za privredne registre (APR), održavanje računa u banci, oglašavanje u Službenom glasniku, koje košta od 8.000 do 15.000 dinara. Ako se radi o većoj firmi sa mnogo imovine, gašenje može da traje od dve do tri godine. Samo na poreskog inspektora, koji treba da pregleda papire, čeka se mesecima - kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Uporedo dok traje likvidacija, firma mora da plaća različlite dažbine, koje se gomilaju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Dok god prodajete preostalu robu, potrebni su vam radnici kojima isplaćujete zarade, plaćate knjigovodstvene  i bankarske ulsuge, troškove likvidacionog upravnika, prevoza... Veća firma ima gomilu papirologije i mora da angažuje i advokate dok se ne reši pitanje imovine,  anjihoa usluga mesečno košta oko 1.000 evra. Ima firmi kojima us se troškovi likvidacije nagomilali između 100.000 i 150.000 evra - ističe Rajić koji kaže da u Evropi gašenje firme traje najviše tri meseca.

U APR-u tvde da likvidaciju sprovodi samo privredno društvo.

- Likvidacioni upravnik ima obavezu da APR prijavi podatak o početku i završetku likvidacionog postupka, kao i likvidacioni izveštaj, a APR-ove podatke registruje u zakonskom roku od pet dana. Izneđu ta dva koraka, a pre brisanja iz APR, postoji čitav niz postupaka koje sprovodi likvidacioni upravnik.

Prema rečima Šćepana Šofranca iz saveza računovođa  revizora Srbije, ne postoje zakonske prepreke da likvidacioni upravnik bude ivlasnik firme.

- Najvažnija stvar je da firma ima dovoljno sredstava da izmiri sve obaveze da ne biu međuvremenu, dok traje likvidacija, otišla u stečaj - kaže Šofranac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bivsi demokrata

    25. januar 2017 | 09:28

    To je jos jedna od poznatih tekovina petooktobarskih promena.Ogromna vecina zakona donetih posle 5 oktobra 2000 godine je katastrofalna!Sve ide po ledjima obicnog smrtnika a to i jeste poenta tih promena,znam,ucestvovao licno....

  • PECKE

    25. januar 2017 | 12:11

    Kod nas je često ulaz besplatan, ali vas zato na izlazu oderu.

  • Petar

    25. januar 2017 | 10:09

    Ovo samo u Srbiji ima.cista.pljacka..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA