JEZIVA ISPOVEST DOKTORKE IZ RIJEKE: Dvojica poznatih hirurga su me silovala šest puta, vrhunac je bio kad su se zaključala vrata

- Jedan od njih me je silovao nepun minut 2009. godine, a drugi je pokušao nekoliko nedelja kasnije. U tom pokušaju nakon dužeg odupiranja izbegla sam prisiljeni seksualni kontakt. Od drugog hirurga doživela sam oralno silovanje šest puta - kaže doktorka iz Rijeke koja je godinama silovana na poslu

  • 7

Riječki hirurg koga je krajem prošle godine za seksualno uznemiravanje prijavila studentkinja Medicinskog fakulteta u Rijeci, prošle nedelje je odlukom uprave KBC-a Rijeka, ostao bez šefovske pozicije jednog bolničkog odseka, a pre toga i bez nastavničke pozicije na fakultetu.

Upao joj u stan i pokušao da je siluje, a onda je naišao njen dečko i UNAKAZIO GA!

Istog hirurga je 2014. godine za polno uznemiravanje je prijavila i medicinska sestra, a to je rezultiralo opomenom pred otkaz koja, međutim, nije uticala na njegov napredak na poslu. Kako za sada stvari stoje, hirurg bi mogao da ostane bez radnog mesta.

Postoji i treća prijava podnesena direktno DORH-u, a osim spomenutog lekara za seksualno uznemiravanje prijavljen je i jedan njegov stariji kolega, takođe hirurg. Njih je prijavila mlada lekarka koja trenutno živi u Irskoj, a Nedeljnom Jutarnjem listu ispričala je sve o svom slučaju. Njen identitet kao i identitet počinitelja poznati su samo redakciji.

- Bila sam odličan učenik i student. Prema kriterijumima bodovanja dobila sam specijalizaciju iz opšte hirurgije. Videvši rezultate primila sam poziv iz uprave KBC-a Rijeka i rečeno mi je da se javim na razgovor. Očekivala sam reči dobrodošlice i uputstva, ali umesto toga pravnica je izvadila papir i stavila ga na sto. Rekla je da potpišem dokument koji je objašnjavao da se ja odričem specijalizacije u korist sledećeg kandidata na listi, zbog mog ličnog mišljenja da ta specijalizacija nije primerena za mene. Naravno da to nisam potpisala, izašla sam napolje suznih očiju, a ona mi je zapretila da ako sama ne odem dobiću otkaz, a posle će mi biti teško da se zaposlim - kaže mlada lekarka.

Bila je primorana da prihvati posao na kome su je vređali, omalovažavali, isključivali iz razgovora, podcenjivali, menjali uputstva za rad, postavljali rokove koje je nemoguće ispuniti, kao i biti na više operacija istovremeno, zbijanje uvredljivih šala na moj račun, seksualnih aluzija, ali ono najgore je tek usledilo - priča ona.

Foto: Ilustracija: Profimedia Foto: Ilustracija: Profimedia

- Vrhunac je bio kada su se zaključala vrata, a on je krenuo prema ormaru po bocu viskija. To je bio jedan od dvojice hirurga koji su me silovali. Ne mogu više da ćutim, moram da kažem to mora da izađe iz mene. Predugo sam to zadržavala u sebi i potiskivala. Do te mere da je to izbijalo kao višesatno neutešno plakanje, vraćalo se u noćnim morama, dovelo do razmišljanja o suicidu ili begu u nestvarni svet u kome sam zaštićena - kaže nesretna devojka.

Bilo je mnogo dodirivanja, grljenja, potezanja, guranja, okretanja leđa, držanja za ruku, unošenja u lice. Dvojica hirurga koji su je zlostavljali važe za vrhunske stručnjake.

- Jedan od njih me je silovao nepun minut 2009. godine, a drugi je pokušao nekoliko nedelja kasnije. U tom pokušaju nakon dužeg odupiranja izbegla sam prisiljeni seksualni kontakt. Od drugog hirurga doživela sam oralno silovanje šest puta , te jedan pokušaj, sve u periodu od 2011. do 2016. godine. Nije posustajao dok ne bi dobio šta je tražio, osim u jednom navratu kada me je na kraju pustio. Dakle, silovanje se dogodilo sedam puta, plus dva pokušaja. Govorim o razdoblju od sedam goduina. Sve ostalo, psihičko zlostavljanje događalo se svakodnevno - kaže ona.

- 2009. godine prijavila sam ga ocu, a iste večeri šefici odeljenja. Otac je rekao da ga ne prijavljujem jer ću samo imati komplikacije, ali sam ipak odlučila. Tadašnja šefica mi je rekla da ga prijavim ako želim, jer mu ovo nije prvi put, ali da ima debele veze i leđa zbog čega se uvek izvlačio. Prošle godine sam ga prijavila, javila sam se direktoru bolnice. Sve sam ispričala, u pratnji je bila moja majka. Kroz nekoliko dana sam dala otkaz s objašnjenjem da ga dajem zbog "dugogodišnjeg mobinga u vrlo teškom obliku koji se sprovodi od početka mog rada na Klinici za hirurgiju, seksualnog zlostavljanja i nedavno prisilnog seksualnog odnosa- dodaje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Posle toga su me pravnici KBC-a Rijeka pozvali na saslušanje, ali osim zapisnika nije bilo druge reakcije s njihove strane. Kroz dve nedelje dobila sam odgovor da su spremni da prekinu radni odnos. Prošle godine sam podnela prijavu Državnom sudu. Pričala sam o tome prijateljima, a detalje neću navoditi zbog sudskog procesa. Svi su me podržavali. Čekala sam ovoliko dugo jer sam nakon prijave očekivala da će šef hirurgije nešto preduzeti. Ali kako se to nije dogodilo, javila sam se direktoru bolnice. Tada sam opet čekala da neko nešto preduzme, ali ni to se nije dogodilo. Bilo me je strah i plašila sam se da se suprotstavim njima, plašila sam se za svoj posao, karijeru, kuću u kojoj živi tata - dodaje.

Na kraju je otišla na dan dežurstva samo se javivši nadređenom.

- Opet je vikao na mene preko telefona, da ne mogu da se javim u poslednjem trenutku, da ne može da organizuje službu. Bilo je to samo tri dana nakon zadnjeg silovanja. Jednostavno više nisam mogla da izdržim, plakala sam, bilo mi je loše, povlačila sam se u sebe, nisam imala energije i nisam znala kome da se obratim. Čekala sam da mi se verenik vrati iz Irske. Kad sam mu rekla, odmah je uzeo godišnji odmor i vratio se u Rijeku, a ja nikada više nisam kročila u tu bolnicu - priseća se ona.

Trenutno je na bolovanju, ali želi da se vrati medicini. S karijerom će nastaviti u Irskoj, ne u riječkom KBC-u.

- To je moj životni poziv, nadam se da ću uskoro biti spremna da se vratim na posao. U Irskoj sam našla mir, toplinu i pomoć. Svakodnevno radim na sanaciji svog zdravlja. Lečim se kod više psihijatara i različitih terapeuta, a takođe mi podršku daje osoblje iz Službe podrške kod silovanja i seksualnog zlostavljanja - navodi ova mlada doktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    30. januar 2017 | 10:12

    И ту правницу која уцењује будуће специјалисте треба протерати са посла. Како ли је она дошла до посла, баш ме интересује ? Стварно морал на висини нема шта? Они што треба да деле правду, шта раде? А и хирурзи - па кога они да лече! Неморал до корица. Докле смо се срозали?

  • Н. С

    30. januar 2017 | 11:02

    Ово што је доживела ова млада жена је стварно хорор. Све их треба покажњавати и поизбацивати са посла. Све јавно, и са пуним именом и презименом. Али имам једну недоумицу? Зар је могуће да један лекар, трпи такав терор, за рад каријере, и специјализације? Па мања места око Ријеке, вапе за лекаром. Зар је морала баш ту да буде?. Несхватљиво ми је то самим тим што познајем тај сој света. Али ево и сада, они нико немају ПУНО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ. Тамо неки хирурзи, и правница.

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    30. januar 2017 | 10:36

    Жено зашто си чекала,,, први пут кад ти се десило требала си му Ј све по списку и залити врелом водом... Чим си први пут прешутила то је био повод да наставе даље!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA