Poznati glumac udario na Kusturicu: Njemu je potreban psihijatar

- Mislim da ja ne mogu napraviti tu dijagnozu, može samo psihijatar ako je pošten. Pod uslovom da taj psihijatar ne bude Karadžić. To je za psihijatra, dalje nemam ništa da dodam - rekao je Stjepanović na konstataciju da niko bolje od njega ne može da analizira lik Kustirice

  • 92

Dijagnozu Emiru Kusturici može dati samo psihijatar ako je pošten istakao je Boro Stjepanović, doajen jugoslovenskog glumišta, reditelj, autor stotine filmskih, televizijskih i pozorišnih komada, tvorac čuvene "Audicije" i bivši dekan i profesor na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu.

ISPOVEST PROFESORA IZ AUDICIJE: Kako sam pucao na Sarajevo (VIDEO)

INTERVJU, EMIR KUSTURICA: Pravim pauzu u pravljenju filmova na srpskom, u toj trci nemam šta da tražim (VIDEO) (FOTO)

Dok u Mostaru priprema novu predstavu, Stjepanović se u razgovoru za Klix.ba prisetio vremena kada mu je kao profesoru asistent bio "beskrajno talentovan i beskrajno kontroverzan" Emir Kusturica. Na konstataciju da niko ne može dati bolju analizu Kusturičinog lika i dela od njega koji ga je poznavao tada, a i danas je upoznat sa njegovim društvenim angažmanom, Stjepanović je rekao:

- Mislim da ja ne mogu napraviti tu dijagnozu, može samo psihijatar ako je pošten. Pod uslovom da taj psihijatar ne bude Karadžić. To je za psihijatra, dalje nemam ništa da dodam.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Stjepanovića je naročito pecnula Kusturičina priča o veri i Bogu, tumačeći njegovo izlaganje kao licemerno pravdanje čoveka koji je zaradio novac propovedajući o vrednostima jednakosti i pravde.

- Strašno, neki dan ga gledam, slušam kako petlja o veri i o Bogu, o slavljenju Božića, to su besmislice, to su baljezgarije, to su budalaštine, kako je Bog najveća ideja koju je čovek smislio i zato on mora verovati u tu ideju. Pa zašto onda veruješ u Pravoslavlje? To je samo jedan rep u dlaci, dlaka za dlaku, što kaže narod - izrevoltiran je Stjepanović:

- Šta znači krstiti se ovako ili onako, slaviti Svetog Savu ili ne znam koga, to je prepisano, kao što je Stari zavet ili Knjiga postanja prepisana od Sumera, Babilonaca... Zašto bih ja sada verovao u to?! Isto kao da ja sada verujem da na nebu postoji neki Hamlet koji je Bog osvete. To je literatura, to je mašta, to je budalaština. Ja ne kažem da to nije velika istina i velika ideja, jest, da postoji nešto iznad nas, u nama svima, što nas je stvorilo, ali to nipošto nije ovaj Bog. Taj čovek sa sedom bradom koji sedi na oblaku i ispija kafu, kako gledamo u reklami, a pored njega Sveti Petar s ključevima o pojasu, dajte molim vas. Sad on pokušava da opravda sebe pored Badnjaka i nekog založenog kamina, da opravda svoje bogatstvo koje je stekao pričajući o socijalnoj pravdi i jednakosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    30. januar 2017 | 17:03

    "Ovaj covek je - neynistiv!"... (Dovoljno bi bilo, da je samo to rekao.I pragmatican - pri tom.)...

  • Srećko

    30. januar 2017 | 18:29

    Boro Stjepanoviću kritikuješ Emira,a ni tvoje shvatanje Boga nije u redu.Kako možeš pričati da je Stari Zavet prepisan od nekih neznabožaca babilonaza,žalosno je to Boro,imaš ti godina,brukaš se bez potrebe.A baš sam te poštovao ! Razočarao si me Boro !

  • Marko

    30. januar 2017 | 18:54

    U Crnu Goru i ti i svi crnogorci,znate se šepuriti po Srbiji a u CG se ne sme ni reci da si Srbin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA