Celo selo u karantinu: U zabranjenu zonu smeju da uđu samo izabrani, sve proveravaju, ubijaju 3.000 bića zbog ptičijeg gripa!

Zbog ptičijeg gripa, na jugu Makedonije naloženo uništavanje živine

  • 2

Dvadesetak veterinarskih ekipa počelo je sa uništavanjem oko 3.000 komada živine u selu Moroišta, kod Struge, na jugu Makedonije, gde je potvrđeno prisustvo virusa ptičijeg gripa.

I dalje opasnost od ptičjeg gripa: Registrovan i u Apatinu

Selo je potpuno izolovano, policija dozvoljava ulazak samo žiteljima, a na izlazu iz sela vrše se provere vozila i ljudi da neko slučajno ne iznese živinu, a postavljeni su i punktovi za dezinfekciju.

Juče je izvršen popis sve živine u 105 domaćinstava. Njihove pernate životinje će biti uništene, selo dezinfikovano, a vlasnici živine obeštećeni, kažu iz Agencije za hranu i veterinarstvo.

- Oko sela Moroišta je proglašena zaštićena zona od tri i deset kilometara, pa ako se i tamo utvrdi prisustvo virusa, preduzeće se mere uništavanja živine, kaže Oliver Ivanovski, rukovodilac državne inspekcije za zdravstvenu zaštitu.

Veterinari napominju da bolest nije opasna po ljude u ovom trenutku, a meštani sela ne znaju odakle se kod njih pojavio virus ptičijeg gripa. Ističu da se ne plaše bolesti, ali nisu sigurni da će ubijanje sve živine rešiti problem zbog goluba i drugih divljih ptica.

Da bi suzbili ili makar pod kontrolom držali širenje ptičijeg gripa, zabranjeno je da se na stočnim pijacama u Makedoniji kupuju i prodaju pilići, kokoške, patke, guske, golubi i sve druge vrste ptica.

Istovremeno, zabranjen je uvoz i tranzit živine i divljih ptica, jaja, proizvoda i nusproizvoda od živine i divljih ptica iz rizičnih zona Bugarske, Nemačke, Velike Britanije, Holandije, Italije i zemalja Afrike i Azije.

(Telegraf.rs/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA