≫ 

Tramp upozorio Iran za balističku raketu: Osuo paljbu na Tviteru, tenzije sve veće

Američki predsednik je u svom stilu upozorio Irance

  • 5

Bela kuća, kao i američki predsednik Donald Tramp, upozorila je Iran zbog probe balističke rakete i podrške pobunjenicima u Jemenu, ali nije precizirala šta će učiniti u znak odmazde, javlja danas AP.

Skandalozne izjave i ponašanje američkog predsednika: Procureli detalji telefonskih razgovora Trampa sa svetskim liderima

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Majkl Flin je rekao novinarima da Bela kuća "zvanično upozorava Iran", optuživši Teheran da preti saveznicima SAD i širi nestabilnost na Bliskom Istoku.

Flin je izjavio da administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame nije ništa uradila kako bi sprečila iranske aktivnosti, među kojima su snabdevanje oružjem i podrška terorizmu.

Neimenovani zvaničnici američke administracije su naveli da razmatraju niz opcija, uključujući ekonomske mere i pojačanu podršku regionalnim protivnicima Irana.

Američki predsednik je nekoliko sati ranije na Tviter nalogu napisao da Iran ubrzano preuzima kontrolu nad sve većim delovima Iraka.

Tramp je upozorio Iran i zbog testiranja balističke rakete što je u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. I upotrebio je velika slova u svom tvitu.

- Iran je zvanično upozoren za lansiranje balističke rakete. Trebalo bi da budu zahvalni za užasan dogovor koji je SAD napravila sa njima - napisao je američki predsednik.

- Iran je bio na kolenima i pred kolapsom pre nego što su SAD pritekle i pružile mu spasonosnu pomoć u obliku sporazuma: 150 milijardi dolara - napisao je Tramp u svom drugom tvitu.

Glavni savetnik iranskog Vrhovnog vođe Alija Hamneija Ali Akbar Velajati izjavio je danas da Iran neće popustiti pred pretnjama SAD u vezi sa testiranjem balističke rakete.

- Ovo nije prvi put da neiskusna osoba preti Iranu... američka vlada će shvatiti da su pretnje Iranu beskorisne. Iranu nije potrebna dozvolu nijedne zemlje da bi se branio - rekao je Velajati, objavila je iranska agencija Fars, a prenosi Rojters.

Foto-montaža: pixabay.com, Wikimedia/Photographer's Mate Airman Rex Nelson, U.S. Navy Foto-montaža: pixabay.com, Wikimedia/Photographer's Mate Airman Rex Nelson, U.S. Navy

Iranski ministar odbrane Husein Degan rekao je da je Iran uspešno testirao balističke rakete, za koje su SAD ranije saopštile da su eksplodirale, prenosi Rojters pozivajući se na iransku novinsku agenciju.

- Raketne probe izvršene u nedelju bile su uspešne. Proba nije kršenje nuklearnog dogovora sa svetskim silama, ili bilo koje rezolucije UN - izjavio je Degan.

(Telegraf.rs / Agencije / Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Behar

    2. februar 2017 | 14:37

    Jevreji imaju pravo na tuđu zemlju a iran nema pravo na lansiranje raketa.Počeo si žestoko po Muslimanima videćemo kakav će biti kraj.

  • Marijana Bakov

    2. februar 2017 | 15:31

    E moj Trampe prodao si se Saudijcima,po njihovom nalogu napadas Iran.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA