"Srbi ovo ne smeju da zaborave": Republika Srpska obeležila 75 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću

- Srbi ovakve stvari kao narod ne smeju da zaborave zarad sebe i svoje budućnosti - poručuju iz Republike Srpske

  • 4

U banjalučkom naselju Drakulić danas je obeleženo 75 godina od ustaškog pokolja u tom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Političari u Hrvatskoj hoće u rat, a većina njih vojsku nije služila: Evo koji ministri nisu bili ni blizu kasarne

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je 2.300 nevinih srpskih civila stradalo od najekstremnije fašističke tvorevine zvane Nezavisna Država Hrvatska (NDH), prenosi RTRS.

Savanović je naglasio da je NDH bila egzekutor onoga što su pre 150 godina predvideli tadašnji hrvatski lideri u ideji i ideologiji rešavanja srpskog pitanja - trećinu pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu raseliti.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je istakao da Srbi ovakve stvari kao narod ne smeju da zaborave zarad sebe i svoje budućnosti.

- Ovakve stvari nam pokazuju koliko je važno čuvati naše institucije i koliko one u ovom vremenu Republike Srpske čuvaju naše pravo da živimo, sećamo se svojih mrtvih i da se sa sigurnošću okrenemo budućnosti - rekao je Ivanić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da su Srbi u Drakuliću i okolnim mestima pobijeni isključivo zbog svoje verske pripadnosti, kao i da je zločin bio deo tadašnje sistematske državne politike fašističke NDH.

- Valja izvlačiti iskustva iz svakog ovakvog tragičnog događaja i zato nam je izuzetno važan državni okvir, zvani Republika Srpska, koja je garancija slobode i opstanka na ovom prostoru - poručio je Radojičić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ledolomac

    6. februar 2017 | 00:53

    Secanje iz kojeg se mora poruka nauciti i jednom, "za vjek vjekova", shvatiti. Nikada vise ne dozvoliti pod "srbosjek", nikada vise pod "kamu", nikada vise razjedinjemi ! Bilo koja politicka ili neka druga opcija, NIKADA ne smije zaboraviti istoriju rad svojih ili bilo cijih interesa ! NIKADA VISE !!!

  • Kridi

    5. februar 2017 | 23:59

    Zivjece Srbi!

  • Milka

    5. februar 2017 | 23:40

    Pa to je istina koja boli?!i u prvom i drugom svetskom ratu hzeli su za sebe nasu drzavu a da srbe sve pobiju prekrste itd?!nikad neuaboraviti zlocin i nikad nedamo s.ni milimetar svoje domovine?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA