≫ 

NOVI PROPIS ZA VOZAČE: Inspektori će od sada moći da vas zaustave i prekontrolišu vam rezervoar!

- Oni u rezervoarima svojih kamiona moraju imati markiran derivat, sve ostalo je suprotno od propisa - rekao je Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije

  • 71

Još dve uredbe o kontroli porekla i kvaliteta derivata nafte i biogoriva stupile su danas na snagu, a koje predviđaju da inspektori mogu da kontrolišu i gorivo u rezervoarima vozila.

 

Ukoliko vam pronađu NELEGALNO GORIVO u rezervoaru, platićete ogromnu kaznu

 

Žena pretakala i nelegalno prodavala gorivo na Dunavu

 

Prema novim propisima, inspektori mogu kontrolisati i gorivo u rezervoarima vozila, tačnije kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina. Cilj je da se gorivu zna poreklo, da vozači dobiju kvalitetno gorivo, a istovremeno država suzbije crno naftno tržište.

 

Tim dopunama propisa Srbija zaokružuje nadzor prometa nafte i derivata prema zahtevima EU, piše RTS

 

Inspektori su do sada kontrolisali poreklo nafte i derivata od uvoza, skladišta, barži, preradu u rafinerijama, pumpe.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Sada imaju i dodatan posao – da kontrolišu rezervoare svih privrednika koji se bave transportom, kao i traktore i mehanizaciju poljoprivrednih gazdinstva.

 

Tako inspektori sada mogu da kontrolišu krajnjeg korisnika.

 

- Oni u rezervoarima svojih kamiona moraju imati markiran derivat, sve ostalo je suprotno od propisa - rekao je za RTS Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

 

Objašnjava da inspekcija sada ima mogućnost da, u saradnji sa saobraćajnom policijom organizuje kontrolu u kojoj će moći da na ulici zaustave vozilo i izvrše kontrolu.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

 

- To možemo i samostalno, kod privrednih subjekata možemo kontrolisati prisutnost markera. Ukoliko je ona niža od dozvoljene to je kažnjivo - rekao je Petković.

 

On je rekao da su izmene u kontroli porekla i kvaliteta obuhvatile sve manjkavosti koje su uocene tokom kontrole 2016. godine.

 

Predviđene kazne su, za pravna lica do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara, dodao je on.

 

Kako kaže, već ima prijava i sada se kreće u pojačanu kontrolu. Osim kontrole rezervoara, novina ima i u laboratorijskoj inspekciji.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Sada je rok četiri dana od momenta kada se uzme uzorak do dobijanja analize, što će omogućiti da brže reagujemo - dodao je Petković.

 

Ističe da se na određenom broju pumpi često menjaju vlasnici, što ukazuje na neregularne radnje. Sada ce vlasnici, u roku od 15 dana, biti u obavezi da dostave sve podatke o prodajnim objektima, kao i o tome koje se gorivo prodaje.

 

- Sve je u cilju da vozimo, koristimo kvalitetan derivat i da postoji lojalna konkurencija - kazao je Petković.

 

U protekle tri godine, koliko se gorivo markira, računa se da je oko 30 odsto dizela, koji je sada u prometu, iz sive zone ušlo u regularne tokove.

 

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Liki

    6. februar 2017 | 10:32

    Pametnije bi vam bilo da se bavite kontrolom goriva na pumpama .

  • Omon

    6. februar 2017 | 10:45

    Jao olosi odvratni pa sta vise radite? Cepate ljude za to gorivo,jer drugacije ne znate da punite budzet. Sve strucnjaci.....

  • Warhammer

    6. februar 2017 | 12:04

    Hahaha,sta ako kupim na pumpi,a nadju mi vise vode nego dizela,sta onda?kazna za mene,naravno,sto ne gledam gde sipam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA