Jevreji protiv rehabilitacije Milana Nedića, sud odlučio da ne mogu da učestvuju u postupku

Protiv ovog rešenja jevrejske opštine mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema rešenja

  • 25

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda da učestvuje u postupku rehabilitacije srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića u svojstvu umešača.

SVEDOČENJE ISTORIČARA: Proces po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića se nastavlja

Rešenjem od 27. januara, na koje postoji pravo žalbe Apelacionom sudu, Viši sud je ukazao da je postupak rehabilitacije vanparnični postupak, odnosno u njemu nema spora između dve strane.

Unucima MILANA NEDIĆA odbijen zahtev za vraćanje IMOVINE

Donoseći ovakvu odluku, sud je citirao odredbe Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o parničnom postupku i ukazao da postupak rehabilitacije kao vanparnični postupak nije dvostranački postavljen (nepostojanje spora) što je nužan preduslov za učešće umešača u postupku, rekla je Tanjugu portparol suda Bojana Stanković.

Shodno tome, kako je dodala, sud odlučio da Savez jevrejskih opština Srbije i Jevrejska opština Beograda ne mogu učestvovati u ovom postupku u svojstvu umešača jer ne postoji stranka protivnik predlagača kojoj bi oni mogli da se pridruže.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Pored toga sud je podsetio da ove opštine imaju suprotan interes od predlagača koji predlaže da sud usvoji zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića.

Protiv ovog rešenja jevrejske opštine mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema rešenja.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Naredno ročište u ovom procesu zakazano je za 20. februar, ali ukoliko usledi žalba jevrejskih opština nije izvesno da li će se tada i održati.

Slična situacija sa zainteresovanim umešačima, protivnicima rehabilitacije, dogodila se i u toku procesa za rehabilitovanje Dragoljuba Draže Mihajlovića, kada je Apelacioni sud pravosnažno odlučio da SUBNOR, kao i neka druga udruženjima koja su se protivila rehabilitovanju, nemaju pravo učešća u postupku.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedeć proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .S. S.

    8. februar 2017 | 17:46

    Čovek je spašavao sve što je mogao bila su to prokleta vremena u kojima je on nosio teret naroda svog izvlačući iz kandže monstruma sve one koje je mogao spasiti jevreje znamo da nije mogao zato ih i razumem ali stotine hiljada Srba danas su živi zahvaljujući tom čoveku kojoj uspeo da im odbrani njihove pretke klečući na kolenima pred hordama germanskih nakaza koja su bila bolesna od fašizma i kojima Srpski životi nisu značili ništa!

  • Mirko&Slavko.

    9. februar 2017 | 00:24

    И ја сам против рехабилитације.А нисам Јеврејин.

  • srpkinja

    9. februar 2017 | 01:44

    Nisu samo Jevreji protiv rehabilitacije ovog otpada, lizaca Hitlerovih cipela i ubice hiljada Srba, Jevreja i Roma, monstruma koji je slao DECU u logore. I svi casni Srbi su!Sramota sta se radi--sramota!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA