Napustio nas je tvorac modernog Kopaonika: Preminuo Slobodan Mitrović Kobi

Slobodan Kobi Mitrović, poznati valjevski arhitekta i projektant modernog Kopaonika preminuo 13.februara 2017. godine u 83. godini

  • 4

Kobi je bio jedan od vizionara koji je programima i planiranjem značajano doprineo održivom razvoju u Srbiji i na Kopaoniku.

SKIJAŠ OZBILJNO POVREĐEN NA KOPAONIKU: Prevezen helikopterom do Beograda

Rođen je 1934. godine u Valjevu, završio je arhitekturu na Beogradskom Univerzitetu 1960. godine, a licence za ovlašćenog prostornog planera i urbanistu dobija 2003. godine.

Karijeru je započeo u Ateljeu za arhitekturu i urbanizam 1962. godine, da bi već od 1970. godine bio jedan od osnivača Zajednice za razvoj Kopaonika, potom direktor organizacije Genex Kopaonik gde je sve do 1992. godine ostao i kao savetnik.

Stručni saradnik i konsultant na Institutu za arhitekturu i urbanizam (IAUS) bio je skoro pune dve decenije.

Bio je poznat po njegovom životnom delu, to je izgradnja Turističkog centra Kopaonik između 1957. i 1993. godine.

Projektovanje takvog centra i u to vreme je za Srbiju bio neverovatan uspeh, a iznet je na entuzijazmu, velikoj želji, snazi duha i moći ubeđenja Slobodana Mitrovića Kobija.

Uz podršku tadašnje političke elite uspeo je da iza sebe stavi, tada najveću jugoslovensku firmu Generalexport na čijem čelu je bio Miki Savicević.

Kobi je bio inicijator, konceptor i rukovodilac projekta na izradi regionalnog plana područja Kopaonika.

Foto: InfoKOP Foto: InfoKOP

Kreator i rodonačelnik specifičnog kopaoničkog arhitektonskog stila i idejnih rešenja (Konaci, hotel Grand, Bačište...) prilagođenih klimatskim i pejzažnim uslovima, narodnoj graditeljskoj tradiciji i humanom ambijentu.

Bio je i autor i realizator prvog prostornog nordijskog i alpskog skijališta u Srbiji, na Kopaoniku i glavni i odgovorni urbanista Turističkog centra Kopaonik od 1970 do 1992. godine. Kobi je bio i jedan od osnivača PSD Rtanj.

Bio je angažovan i na uređenju drugih planina poput Tare, Golije, Stare planine, Prokletija, Vlasine, Šar planine, Zlatibora, Bjelasice, Žabljaka...

Nažalost nije dočekao realizaciju uređenja kompleksa valjevskih planina sa centrom oko brane Rovni na Jablanici, gde će se podići i akva park.

Komemoracija će biti održana u ponedeljak, 20.2.2017. godine na Novom groblju sa početkom u 11:30 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    16. februar 2017 | 16:39

    Legende ne umiru nikada. Vecna ti Slava.

  • Raska

    16. februar 2017 | 17:24

    Bolje da su hoteli pravljeni i Raski i Josanickoj banji ,a gondolom vozeni na planinu ,kao sto je svuda u svetu.Sta ce hoteli na vrhu planine?

  • BASA

    16. februar 2017 | 17:07

    Neka pociva u miru ! Hvala mu za Kop ! Saucesce porodici !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA