NEMCI PLAĆAJU 2.000 EVRA ZA RADNIKE IZ SRBIJE: Najtraženiji mladi, evo koji su uslovi i šta se radi!

Bolnice i starački domovi spremni su da plate od 500 do 2.000 evra po osobi dovedenoj na probni rad od šest meseci, te u Nemačkoj postoji i nekoliko stotina specijalizovanih agencija

Potražnja za medicinskim radnicima iz Srbije koji bi radili u Nemačkoj otišla je korak dalje - lanci staračkih domova sada dele promotivni materijal srednjoškolcima.

Šta nam je rekla žena koja je ostavila posao u Srbiji i zapalila u Nemačku: Mislila sam da ću se namučiti, ali, ovo je drugi svet

Oni tako pokušavaju na vreme da obezbede novu radnu snagu, koja im u Nemačkoj nedostaje.

Kako kaže mr Biljana Jovanović Glavonjić, pomoćnica direktora Medicinske škole "Nadežda Petrović" u Zemunu, u ovoj školi đacima je podeljen promotivni materijal nemačkog lanca staračkih domova "Pro seniore".

- Đacima nude volontiranje, stipendiranje, praksu, po završetku škole i zaposlenje, a odlično znanje nemačkog jezika nije presudno. Dozvolili smo da podele flajere koji upućuju na njihov sajt tek nakon što smo proverili njihove licence i uslove koje nude - ističe Glavonjić.

Zdravstveni radnici iz Srbije godinama predstavljaju poželjan kadar u evropskim medicinskim ustanovama. Kako ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, najveći broj poslodavaca koji traže naše državljane je iz Nemačke.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

- U skladu sa sporazumom o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih radnika u Nemačkoj, potpisanim 2013. godine, predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u bolnicama i drugim ustanovama takvog tipa širom Nemačke - kažu iz NSZ.

Potraga za medicinskim radnicima iz Srbije poslednjih meseci poprimila je oblike utrkivanja, gde se čak i našim lekarima koji rade u Nemačkoj, a dovedu radnika sa naših prostora, isplaćuju bonusi

Foto: Tanjug/Dušan Mitić Foto: Tanjug/Dušan Mitić

Bolnice i starački domovi spremni su da plate od 500 do 2.000 evra po osobi dovedenoj na probni rad od šest meseci, te u Nemačkoj postoji i nekoliko stotina specijalizovanih agencija.

Ova zemlja planira da "uveze" čak 120.000 lekara raznih specijalnosti, a tražnja je najveća u najbogatijim i najgušće naseljenim saveznim državama - Bavarskoj, Baden-Virtembergu i Severnoj Rajni-Vestfaliji.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bayern

    19. februar 2017 | 09:47

    Pa napisite toj deci isto da je to bruto plata 2000 da ce dobiti u neto zaradi 1300 kad im uzmu porez i jos 500 € neki krevet sa koj zna koliko njih u sobiI da ce ostatak novaca otici na prevoz i prezivljavanje u Lidlu, a za uzvrat morace da obidju dosta polu mrtvih baba i deda da im menjaju guske i kupaju jer ni najblizi nece da ih pogledaju i da ih okrecu i premestaju. I na kraju nema ni 200€ a stres ogroman . Bolje da gledaju svoje babe i dede u da ih vole padne nesto od penzije koja crvena i ostaveti ti gajbu ili kucu tebi iliroditeljima i da pevas barem od srca!

  • Deksa

    19. februar 2017 | 11:23

    Cuvao bi mlade nemice od 20 do 30 god.Plata po dogovoru

  • Ivan2big

    19. februar 2017 | 12:30

    Nista od ovih komentara nije tacno. Moja zena radi u Frankfurtu u bolnici,plata 2700e neto,od toga dobija sada dobija 1700e dok deca i ja ne dodjemo,tj uradimo spajanje porodice,tada prelazi u klasu 3 i dobija 2000e plus deciji dodatak na dvoje dece je 380e,sto znaci da samo jedna osoba zaradjuje 2400 ˝na ruke˝ u bolnici u Nemackoj!! Stan je tamo sa svim rezijama za 4 clanu porodicu oko 1000€. Malo li je da ostane 1400e samo od nje,a gde je moj posao? A cene hrane iste ili nize nego ovde,ne dajte da vas lazu. Svaki dan mi slika i salje racune koliko je nesto platila. Bezite odavde ako ikako imate sanse!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA