≫ 

Najavljuju novi talas izbeglica: Situacija je prilično "nategnuta", počinje trka sa vremenom

Od početka ofanzive iračkih snaga iz istočnog Mosula je raseljeno 217.000 ljudi

  • 0

Ujedinjene nacije užurbano završavaju izgradnju skloništa za novi talas izbeglica, nakon što su iračke snage pokrenule operacije za oslobađanje zapadnog dela Mosula od ID.

Nemačka želi da ubrza deportaciju odbijenih azilanata, nudi im i finansijsku pomoć

- Trkamo se s vremenon da pripremimo hitna skloništa za prihvat raseljenih porodica južno od Mosula - navodi se u saopštenju humanitarne koordinatorke UN u Iraku Lise Grande.

Prema njenim rečima, humanitarne organizacije su već "nategnute". Ona je navela da se UN trude da stignu do šest miliona ljudi širom Iraka kojima je potrebna pomoć.

- Nemamo sve fondove koji su nam potrebni i mnogi partneri se suočavaju sa velikim ograničenjem kapaciteta - izjavila je koordinatorka UN.

Iračke snage pokrenule su danas operacije za oslobađanje zapadnog dela Mosula od Islamske države, objavio je premijer te zemlje Hajder al Abadi.

Vladine trupe su povratile najmanje pet sela u zapadnom delu grada i napreduju ka aerodromu, navodi agencija AP.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Savezne iračke snage su 17. oktobra prošle godine otpočele veliku ofanzivu da povrate grad Mosul, drugi po veličini u zemlji i uporšte ekstremista Islamske države u Iraku od 2014. godine. Posle više nedelja teških borbi one su u januaru preuzele kontrolu nad istočnim delom grada.

Prema podacima UN, od početka ofanzive iračkih snaga iz istočnog Mosula je raseljeno 217.000 ljudi.

Islamska država zauzela je Mosul, grad na severu Iraka u junu 2014. godine. Zapadni deo grada je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka mesta podrške ekstremista.

Mosul je podeljen na dva dela rekom Tigar. Očekuje se da će borba za zapadni deo biti duga i teška, zbog gušće naseljenosti i jer su tamošnje stare ulice uske.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA