Novi zakon o sprečavanju porodičnog nasilja: Siledžije će hapsiti mnogo brže, a preti im i IZBACIVANJE IZ STANA!

Do sada su uglavnom žrtve bile te koje su spasavale živu glavu tako što su bežale iz sopstvene kuće, ali od juna stvari će se drastično promeniti

  • 12

Siledžijama koje maltretiraju i premlaćuju članove svoje porodice ubuduće će po kratkom postupku, posle najviše osam sati od prijave, biti određen pritvor. Izbacivanje iz stana ili zabrana prilaska žrtvi. Ovo određuje novi Zakon o sprečavanju porodičnog nasilja koji stupa na snagu 1. juna.

Zastrašujući detalji užasa u Ubu: Otac monstrum bacio bebu na pod, ona od siline udarca ostala bez oka

Osveta bivšeg ljubavnika: Pretukao ženu i ostavio je GOLU na ulici da se smrzne u centru Skoplja

Slučajeve nasilja u porodici vodiće specijalno obučeni policijski inspektori, koji će na licu mesta moći da procene da li je nekome zaista ugrožena bezbednost ili život i da na osnovu toga odrede mere bez postupka pred sudom.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da će novi zakon biti daleko efikasniji u sprečavanju porodičnog nasilja i da će doneti dosta oštrije sankcije. 

- Do sada su uglavnom žrtve bile te koje su spasavale živu glavu tako što su bežale iz sopstvene kuće, ali od juna stvari će se drastično promeniti. Svaki nasilnik će odmah po prijavi biti priveden u policijsku stanicu, gde će ga ispitati specijalno obučeni službenici policije - objašnjava Ilić i dodaje:

- Nakon procene stanja, nasilniku će po hitnom postupku, bez ročišta pred sudom, biti određena mera izbacivanja iz stana (čak i ako je on njegov vlasnik), zabrana prilaska žrtvi ili mere pritvora. Do sada su za izricanje ove mere bili potrebni meseci mukotrpnih sudskih postupaka.

Foto: Profimedia/ Alamy Foto: Profimedia/ Alamy

Prema njegovim rečima, tek nakon izricanja hitne mere slučaj prelazi u nadležnost tužilaštva.

- Kada preuzme slučaj, tužilac ima 24 sata da od suda zatraži produženje ili ukidanje mere. Sud, potom ima još 24 sata da donese odluku, a mere može da produži na 30 dana. Tek nakon toga kreće klasičan sudski postupak - otkriva Ilić i dodaje da nasilniku koji prekrši izrečenu meru automatski sledi 60 dana zatvora.

Koordinatorka Sigurnih ženskih kuća u Vesna Stanojević kaže da mnogo očekuje od ovog zakona.

- Zaista raduje činjenica da će nasilnici biti udaljavani iz stanova i da će im momentalno biti izricane mere zabrane prilaska. Do sada su žene morale da vode skupe, mukotrpne i dugotrajne parnične postupke da bi neko od ovih prava ostvarile. A neke ih nisu ni dočekale, jer su u međuvremenu ubijene - kaže Vesna Stanojević.

Foto: Profimedia, Alamy Foto: Profimedia, Alamy

Advokat Zoran Ateljević smatra da je stupanje na snagu novog zakona odlična vest jer je mnogo efikasniji od aktuelnog.

- Ono što je novina sa ovim zakonom jeste to što će nasilniku mera biti izrečena praktično odmah. Do sada nije bilo tako, već je vođen parnični postupak koji dugo traje. Tokom tog parničnog postupka sudija je izricao meru zabrane prilask, ali nju niko nije poštovao. Sada će se za nepoštovanje automatski ići u zatvor 60 dana - jasan je Ateljević.

Da će ovaj zakon značajno smanjiti nasilje u porodici smatra i psiholog Aleksandar Kontić, koji se uzda u strah nasilnika od rigoroznih kazni.

- Smatram da će se ovim zakonom svakako smanjiti broj slučajeva nasilja u porodici, jer će se siledžije uplašiti oštrih kazni.  Sa druge strane, ovo nije nimalo lak posao jer će novi zakon biti podložan brojnim zloupotrebama. Jedna strana može da inscenira napad zarad lične koristi i da neko nevin završi u zatvoru - jasan je Kontić i dodaje:

- Zbog toga je neophodno da u stručnim policijskim timovima budu psiholozi, psihijatri i sociolozi, koji mogu da spreče zloupotrebe.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lilit

    22. februar 2017 | 11:43

    I treba tako sa ološem, k...e se nad ženom i detetom

  • Doktor

    22. februar 2017 | 11:41

    A što u policiji ima psihologa, psihatara i sociologa. Ma puna ih je. A što su tek stručni. Bolja zaštita žrtvama DA, ali bojim se da policija nije sposobna da ovo uradi kako treba i još više je bojazan da zbog neznanja i zbog uobičajene neprofesionalnosti, ovo će biti podložno ogromnim zloupotrebama.

  • slađana aleksov

    22. februar 2017 | 12:56

    Kako ja da dokažem psihičko maltretiranje,t.j. nasilje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA