Nastavljeno suđenje "Šakalima"

Svedočenjem Ezrena Ljušija iz Prištine i majora u penziji Rajka Baltića nastavljeno je suđenje pripadnicima paravojne formacije "Šakali", optuženim za ubistva i nasilje nad albanskim civilima

  • 0

Pred Većem za ratne zločine u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Toplici Miladinoviću i još jedanaestorici pripadnika paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije zbog ubistva najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška kod Peći 14. maja 1999. godine.

Suđenje je nastavljeno svedočenjem putem video-linka iz Prištine svedoka Ezrena Ljušija, koji je na suđenju "Šakalima" 28. marta ove godine rekao da su pripadnici te paravojne jedinice prilikom napada na selo Ćuška 14. maja 1999. godine od meštana albanske nacionalnosti najpre iznudili 20.000 nemačkih maraka, a potom počinili i druge zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine veruje da je jedan od glavnih motiva počinjenih zločina bilo koristoljublje.

Ljuši, koji je tada imao 17 godina, posvedočio je da su mu pripadnici "srpskih snaga" u uniformama naložili da prikupi novac, isključivo devize.

Danas je odgovarao na pitanja advokata odbrane u vezi sa identitetom tih lica, ali o tome nije mogao da pruži precizne podatke.

Ljuši je tokom prethodnog svedočenja ispričao da je tada njegova porodica iz svog dela mesta Ćuška pobegla u deo mesta koji se zove Gaši, pošto su u blizini začuli pucnjavu i videli zapaljenje kuće.

Posle nekog vremena, kako je rekao, došle su "srpske snage" i naredile da se razdvoje žene i deca od muškaraca i da im predaju novac.

Svedok je rekao da su žene i deca odvedeni u fabriku akumulatora, koja se nalazila na ulasku u Peć, gde su bili nekoliko sati, a da je tek sutradan saznao da su mu otac, stric i još sedam rođaka ubijeni.

Danas je svedočio i major u penziji Rajko Baltić, koji je u vreme NATO bombardovanja bio na čelu 55. bataljona vojne policije. Prema njegovim rečima, njegova jedinica je oko 20. maja iz Beograda prekomandovana na Kosovo.

Baltić je rekao da nije siguran da li je za ime jedinice "Šakali", čuo tada na terenu ili po završetku bombardovanja iz medija.

On je naveo da je grupa u kojoj su bili neki od optuženih, koje je prepoznao, pokazala veliku hrabrost i disciplinu tokom borbe, ali nije mogao da potvrdi da li su oni bili paravojna formacija ili u sastavu vojske, jer, kako je rekao, o tome nema saznanja.

Toplici Miladinoviću i još osmorici pripadnika paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije sudi se zbog ubistva najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška kod Peći 14. maja 1999.

Na početku suđenja, prošle godine u decembru, Toplica Miladinović i svi okrivljeni negirali su zločine koji im se stavljaju na teret, kao i pripadanje jedinici "Šakali".

Optužnicom se, pored Miladinovića, za ratne zločine protiv civilnog stanovništa terete i Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Zvonimir Cvetković, Radoslav Brnović, Vidoje Korićanin, Veljko Korićanin, Abdulah Sokić, Milojko Nikolić, Zoran Obradović i Ranko Momić.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine tereti optužene da su preduzimali oružane napade i vršili nasilje, ubistva, uništavanje imovine, pljačke, sa osnovnim ciljem da šire strah među albanskim civilima kako bi ih primorali da se presele u Albaniju, ali i sa namerom da steknu ličnu imovinsku dobit.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA