Ove žene su bile žrtve svojih mučitelja i zakona: Gordana, Željka i Kristina bi možda bile žive, da je preokrenut kobni tok na vreme (FOTO)

List navodi mnoge slučajeve Hrvatica koje su sada mogle biti žive da ih je sistem zaštitio na vreme

  • 4

Istanbulska konvencija, odnosno Konvencija Veća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici nije usklađena sa hrvatskim zakonima, zbog čega su mnoge žene u ovog državi izgubile svoje živote, piše Jutarnji.hr.

Trudna Kristina (18) svedočila protiv bivšeg dečka pa otišla sa njim na oproštajnu večeru: Novi detalji o zločinu iz ljubomore (FOTO) (VIDEO)

Naime, Istanbulska konvencija je 2011. otvorena za potpisivanje zemljama članicama, ali i zemljama nečlanicama koje su sudelovale u elaboraciji dokumenta. Reč je o prelomnom ugovoru koji otvara vrata stvaranju legalnog okvira u Evropi za zaštitu žena od svih vrsta nasilja, kao i prevenciju, procesuiranje i eliminisanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Foto: Ilustracija: Profimedia Foto: Ilustracija: Profimedia

Međutim, porodično nasilje u Hrvatskoj je definisano čl. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kao prekršaj. Propisuje sve oblike nasilja kao i Konvencija, ali nije rodno osetljivo i ne definiše nasilje u porodici kao kršenje ljudskih prava niti kao diskriminaciju nad ženama. Diskriminacija na temelju pola propisana je Zakonom o ravnopravnosti polova, međutim ona ne govori o nasilju, nego o nenasilnoj diskriminaciji.

Foto: Profimedia/ČIF Foto: Profimedia/ČIF

Ovaj portal uporedio je Konvenciju i hrvatske zakone. Evo nekoliko primera neslaganja:

KONVENCIJA: ”Nasilje u porodici” označava sva dela telesnog, seksualnog, psihičkog ili ekonomskog nasilja koja se događaju u porodici ili zajedništvu, između bivših ili sadašnjih bračnih drugova ili partnera, nezavisno o tome da li počinitelj deli ili ne deli isto prebivalište sa žrtvom.

HRVATSKA: U hrvatskim zakonima nije pokriven odnos između partnera koji nisu imali zajedničko prebivalište ili njihov zajednički život ne ispunjava zahteve za postojanje vanbračne zajednice.

KONVENCIJA: Radi pravilnog sprovođenja odredbi od strane Stranaka, ova Konvencija uspostavlja specifičan mehanizam nadzora. Država odgovara ako adekvatno ne reaguje na nasilje nad ženama.

HRVATSKA: Trenutno država nema odgovornost. Skupina stručnih osoba za delovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici pratiće sprovođenje Konvencije.

KONVENCIJA: “Žene” uključuju i devojčice mlađe od 18 godina.

HRVATSKA: Bitno će se poboljšati položaj posebno starijih maloletnica u procesu i kažnjavanju nasilnika.

ONE BI BILE ŽIVE

Da je Hrvatska, kao članica Evropske unije, detaljnije i kvalitetnije svoje zakone prilagodila Istanbulskoj konvenciji, odnosno da je sistem obraćao pažnju na nasilje nad ženama, životi mnogih žena bili bi spašeni, piše Jutarnji.hr.

List navodi slučajeve mučki ubijenih žena koje su umrle zbog lošeg hrvatskog sistema.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Jedna od njih je Gordana Oraškić, koju je muž ubio pucajući u nju u sudu tokom brakorazvodne parnice, zatim Željka Kihalić, koju je zajedno sa dve prijateljice ubio muž, inače bivši policajac. Tu je i Nikolina Štajdohar koja je napustila sigurnu kuću i odmah zatim bila ubijena od strane svog muža naočigled njihove dvoje dece. Snježanu Matan muž je prvo godinama mučio da bi na kraju lovačkom puškom prvo ubio nju pa sebe.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

List navodi pored ovih i mnoge druge slučajeve Hrvatica koje su sada mogle biti žive da ih je sistem štitio.

Da podsetimo, pre nekoliko dana Hrvatsku je pogodio još jedan u nizu ovakvih lzočina. Kristinu (18) je ubio njen bivši dečko nožem u kolima, nakon velike istorije proganjanja, pretnji, napada i svedočenja na sudu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    27. februar 2017 | 20:51

    Hrvati su veci nasilnici od Turaka.

  • Ja

    27. februar 2017 | 22:59

    Clanstvom u Eu morali bi usaglasiti zakon sa evropskim zemljama i ja molim boga da to bude vec danas ,na zalost za izgubljenim zivotima ubijenih zena

  • ATIMUS

    28. februar 2017 | 22:37

    Imale su nesrecu da su zivele kao zene u srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA