15

Izrael zahteva od Evrope da ne ćuti na ustaštvo, Amerika oštro osudila demonstracije u Zagrebu

Zurof je ocenio da istorija Holokausta u Srbiji nije dobro poznata izvan Balkana, i dodao da prva zemlja koja je proglašena da je očišćena od jevrejskog stanovništva nije Srbija, nego Estonija

Ustaše, Izrael, EU
Foto: Tanjug/HINA/Damir SENCAR

Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof istakao je da Evropa ne sme da ćuti na ustaštvo i ocenio da se hrvatski političari plaše da nedvosmisleno osude ustaške zločine. Sa druge strane ambasada SAD u Zagrebu najsnažnije je danas odbacila neonacističke i proustaške stavove izražene za vreme demonstracija u nedelju u centru Zagreba, a u organizaciji Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP).

BRUKA: Hrvati dali podršku Trampu sa zastavom NDH i ustaškim pozdravom “Za dom spremni” (FOTO)

Zurof je rekao da je Hrvatska veoma malo uradila na učenju o zločinima ustaša ili borbi protiv “ustaške nostalgije”.

– Tako je izložba o Jasenovcu bila edukativna katastrofa, a politički lideri u Hrvatskoj se najčešće plaše da nedvosmisleno osude ustaške zločine – rekao je.

Na pitanje zašto Evropa ćuti na ponovno bujanje ustaštva, iako je Hrvatska članica EU, Zurof je rekao da Evropa ne ćuti samo kada su u pitanju ustaše, nego je nema i na iskorenjivanje istine o Holokaustu u mnogim zemljama EU.

On je rekao da je u NDH stradalo 30.000 Jevreja, od 40.000, koliko ih je bilo 1941. godine, a da su 20.000 ubile ustaše u samoj Hrvatskoj, dok su preostalih 10.000 ustaše deportovale u Aušvic.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia

Zurof je ocenio da istorija Holokausta u Srbiji nije dobro poznata izvan Balkana, i dodao da prva zemlja koja je proglašena da je očišćena od jevrejskog stanovništva nije Srbija, nego Estonija.

Komentarišući postupak u Srbiji za rehabilitaciju Milana Nedića, Zurof je istakao da je njegov stav vrlo jasan i da je ubeđen da pojedinci koji su sarađivali sa nacistima nikada ne treba da budu rehabilitovani.

Antisrpski skup u centru Zagreba: Pevale se nacionalističke pesme, vijorile se zastave sa ustaškim simbolima

On je naveo da su i dalje na slobodi stotine, ako ne i hiljade nacista, ali da je problem u tome što se ne zna ko od njih može biti priveden pravdi, a osim njihovih godina, problem je što u mnogim zemljama nema političke volje da se oni procesiraju.

Zurof je dodao da u Norveškoj i Švedskoj, zbog ustavnih ograničenja, mnogi nikada neće biti kažnjeni, te napomenuo da podaci njegovog centra pokazuju da su od 2001. godine osuđena 104 nacista, a da je od aprila 2015. do marta 2016. godine osuđena samo jedna osoba u Nemačkoj.

Ambasada SAD u Hrvatskoj je u saopštenju navela da “najsnažnije odbacuje neonacističke i proustaške stavove izražene za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedelju”.

Na istom skupu je, inače, iskazana podrška američkom predsedniku Donaldu Trampu, pa iz američke ambasade poručuju:

Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom -naveli su.

Iz Ambasade SAD poručuju da je takva sugestija uvreda sećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Evropi u borbi protiv nacističke Nemačke i nekoliko miliona nedužnih žrtava ubijenih toekom Drugog svetskog rata.

(Telegraf.rs/Srna/Večernje novosti/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Balkan, EU, Evropa, Holokaust, Hrvatska, Izrael, Jevreji, Osuda, Ustaše, Ustaštvo, Zloččini
Popularni komentari
 • g
  gamad

  Ovo u zagrebu podrzava i vlada i predsednica,,zemlja nastala na genocidu ne moze velicati antifasizam nego samo ono sto jesu..fasizam..na zalost 50 godina smo zivjeli sa ovakom gamadi..pljuc

 • M
  Maxi

  Nas bi vec bombardovali da se nesto slicno desava.

 • S
  SrbIN

  Za ludnicu spremni

foto dana

video dana