≫ 

ŠTA NAS ČEKA U NAREDNIH MESEC DANA: Vodič za građane, birače i stranke

Građani Srbije biraće 2. aprila predsednka Republike. Ovo je vodič kroz pravila izbornog procesa

  • 1

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas za 2. april izbore za predsednika Srbije, čiji mandat traje pet godina. Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima, tajnim glasanjem. Pravo da bira predsednika Republike i da bude biran za predsednika Republike ima svaki punoletan i poslovno sposoban državljanin Srbije.

 

ZVANIČNO! Srbija bira predsednika Republike 2. aprila

 

SNS prva predala listu za izbore u Kovinu, Vrbasu i Odžacima

 

Prethodnih nekoliko nedelja najavljeno je više predsedničkih kandidatura, medju kojima su i kandidatura premijera i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, bivšeg ombudsmana Saše Jankovića, bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, lidera Dveri Boška Obradovića, funkcionera Demokratske stranke Srbije Aleksandra Popovića.

 

Foto-montaža: Tanjug/Tanja Valič, pixabay.com

Foto-montaža: Tanjug/Tanja Valič, pixabay.com

 

Prema Zakonu o izboru predsednika kandidate mogu da predlažu političke stranke koje su registrovane na dan kad je objavljena odluka o raspisivanju izbora, koalicije političkih stranaka ili grupe građana. Grupu građana osniva najmanje deset birača.

 

Kandidovanje se vrši podnošenjem predloga kandidata Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), najkasnije 20 dana pre dana izbora.

 

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Uz predlog kandidata, svaki podnosilac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.

 

Birač može potpisom podržati samo jednog kandidata.

 

RIK utvrdjuje listu kandidata za izbor predsednika Republike najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije" narednog dana od dana kada ju je utvrdila.

 

Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrebom na sednici RIK-a, kojoj mogu da prisustvuju predstavnici svih predlagača kandidata.

 

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana.

 

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redosledu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.

 

Više od dva kandidata učestvuju u drugom krugu ako ih više deli prvo ili drugo mesto.

 

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je u drugom krugu izbora dobio najveći broj glasova.

 

Ako u drugom krugu kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana.

 

Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije i traje pet godina i niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Zakletva koju predsednik polaže glasi:

 

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih gradjana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti -

 

U Ustavu Srbije je navedeno da predsednik Republike izražava državno jedinstvo Srbije.

 

Predsednika Srbije predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom, predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

 

Zatim predlaže Skupštini Srbije nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, postavlja i opoziva ukazom ambasadore Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja.

 

Predsednik Srbije, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapredjuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

 

Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost i uživa imunitet kao narodni poslanik.

 

Baneri, Izbori 2017

 

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    2. mart 2017 | 19:01

    Nema Srbiji spasa , ne zna se koji je od koga gori , mada ce ko god da pobedi dobijati obavezne domace zadatke od EU.MMF. NATO. Rusije i ko zna od koga jos . Duznicko ropstvo ne dozvoljava vodjenje iole samostalne politike .Jedino da nas lokalni lideri ne vrate u srednji vek i da zavlada jos veci primitizam kao sto je krenulo sa Nikolicem i njegovim neustavnim ukljucivanjem popova i crkve u sve drustvene sfere iako smo sekularna drzava .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA