"Hrvati nam predaju jedno po jedno telo da ne bi odgovarali za masovne zločine", tvrdi nesrećni otac palog borca

Žarko je poginuo1991. godine na hrvatskom ratištu, telo do sada nije dopremljeno, iako je Žarkovom ocu to već dvadesetak puta najavljivano

  • 20

Posmrtni ostaci Žarka Milačića (23) iz Merdara, koji se stradao 1991. na ratištu, danas će biti dopremljeni iz Hrvatske.

Poznata je po svireposti: Počelo suđenje "Krvavoj Azri" za ratne zločine nad Srbima

- Do sada sam svoga Žarka sahranjivao dvadesetak puta. Svake godine javljali su da će biti iskopavanja masovnih grobnica u Hrvatskoj, ali sam tek juče, kada su nam javili da će dopremiti njegovo telo, shvatio da će moj sin, danas konačno naći mir u svom Merdaru - kaže Žarkov otac.

Iako svestan da mu je sin nastradao na ratištu još 1991. godine, gde je kao mladić od 23. godine otišao dobrovoljno da brani svoj narod, sada mu je teže nego kada je sin otišao na put bez povratka.

Bratimir Bago Milačić (77) iz Merdara ima još trojicu sinova. Dok mu se suza skuplja, priseća se da niko te nesrećne 1991. nije mogao da zaustavi Žarka od namere da ode i pomogne svom narodu.

- Čuo je tada kako Hrvati od prstiju pogubljenih Srba, pogotovu srpske nejači, prave ogrlice. To ga je najviše potreslo - kaže otac.

Teško je podneo sinovljev odlazak u neizvesnost. Sa Žarkom je krenuo i njegov stariji brat Branislav.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Otišao je u zapadnu Slavoniju, a ja sam sutradan krenuo za njim. Pronašao sam ga u okolini Okučana i tu smo se razdvojili, ja sam se vratio, a on nije nikada.

- Saznao sam da je poginuo u Mašićkoj Šagovini. Tu su poginula još dva dobrovoljca iz Kuršumlije, Dragi Lazarević i Sale Stefanović, čija su tela pronađena još te 1991. i dopremljena porodicama.

- Hrvati nam predaju jedno po jedno telo da ne bi odgovarali za masovne zločine, odnosno priznali postojanje masovnih grobnica. Ni Žarkove posmrtne ostatke nikada ne bismo pronašli da nije bilo porodice Milosavljević iz Mašićke Šagovine.

- Njima su Hrvati ubili dva sina, a trećeg naterali da baca leševe Srba u masovnu grobnicu koju su iskopali bagerom. Njihov treći sin koji je sticajem okolnosti preživeo i otišao u inostranstvo, ispričao nam je za tu grobnicu - nastavlja priču u jednom dahu Branislav, koji je došao iz Beograda u rodno Merdare da sačeka posmrtne ostatke svog brata.

Porodica Milačić zahvaljuje Zorici Avramović i Komisiji za nestala lica Srbije koja će danas dopremiti telo njegovog brata.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti/Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    3. mart 2017 | 12:59

    Konacno da se oprosti od svojih najmilijih?!porodici hrabrost i saucest i nadamo se dokazima Srbija mora pokrenuti te grobnice Srbskih zrtava?!

  • Nenad sokol

    5. mart 2017 | 11:50

    Drugi Put razmislite kad idete u tuđu zemlju da tražite pravdu .. za tuđe ideale.. budale i neko vam je onda kriv..

  • Kale

    4. mart 2017 | 13:44

    A ko je nama kriv sto ne radimo isto tako??? Sa perfidnima , perfidno treba i postupati. Kako oni nama tako trebamo i mi njima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA