Kopaonik biznis forum: Ana Brnabić najavila reformu po principu "ista plata za isti rad"

Brnabić je, drugog dana Kopaonik biznis foruma, istakla da sada postoji dovoljno analiza i podataka kako ko radi i koliko zaposlenih ima

  • 7

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je da će do kraja marta ili početka aprila biti doneta nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, na republičkom nivou i u lokalnim samoupravama, koja neće podrazumevati linearno smanjenje broja zaposlenih, kao sada.

 Aleksandar Antić na Kopaonik biznis forumu: Prvi gas iz Bugarske očekujemo 2020. godine

Brnabić je, drugog dana Kopaonik biznis foruma, istakla da sada postoji dovoljno analiza i podataka kako ko radi i koliko zaposlenih ima.

- Možemo da idemo ministarstvo po ministarstvo, javnu službu po javnu službu. Ne idemo više na tri odsto linearnog smanjivanja, ići ćemo sa brojem -  rekla je Brnabić.

Ona je navela da je, u procesu racionalnizacije i optimizacije javne uprave, čiji je cilj da se broj zaposlenih svede na održiv broj, od 1. januara 2014. godine kada je doneta odluka o zabrani zapošljavanja, javna uprava smanjena za 24.156 ljudi. Sa lokalom, dodala je, taj broj 37.904 zaposlena.

- Moramo da razbijemo taj mit o velikoj državnoj upravi. Na 100 stanovnika imamo 7,5 državnih službenika, u EU, zavisno od zemlje, taj broj je 8 do 8,5 na 100 stanovnika. Nemamo veliku, ali imamo neefikasnu državnu upravu i moramo da radimo na tome da je učinimo efikasnijom - rekla je.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je ukazala da su sve zemlje osim Srbije na putu ka EU oslanjale na dva stuba - ekonomske reforme i rast i vladavina prava, a Srbija pored ta dva, ima u pretpristupnom procesu treći stub, a to je upravo reforma javne uprave.

- Uvek se treba vraćati na ta tri stuba i zato smo sa EU i komesarim Johanesom Hanom potpisali inovativni mehanizam direktne budžetske podrške koje podrazumeva 80 miliona evra koje nam EU daje kao podršku budžetu i kao motiv za implementaciju strategije javne uprave - rekla je Brnabić.

Nakon faze racionalizacije, koja je pri kraju ili je već i završena, sledi reorganizacija državne uprave, odnosno reorganizacija mrežnih, najglomaznijih, a najvažnijih sistema, prosvetu, zdravstvo i socijalnu zaštitu.

- Radimo na akcionimplanovima kako da reorganizujemo ljude kako bi ti sistemi bili efikasniji - naznačila je Brnabić.

Ministarka je ukazala i da kasnimo sa reformom sistema plata, navodeću da je završen Nacrt zakona o platama zaposlenih u lokalnim samouprava i pokrajini, a koji predviđa novi mehanizam uspostavljanja jednakih koeficijenata, kako bi se uspostavio princip "ista plata za isti rad".

Takođe, radi se i na Zakonu o zaposlenima u javnim službama koji će uređivati plate u svim javnim službama u republici, kako bi on za mesec dana bio gotov i dat na široku javnu raspravu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Reforma sistema plata neće doneti velike rezultate kakvi nam trebaju ako nemamo reformu sistema vrednovanja rada i učinka u javnim službama. Sistem vrednovanja kao u školama ne funkcioniše, državni službenici neće da se zameraju jedni drugima, pa imamo mnogo službenika za izuzetnim učinkom, što nije istina. Moramo da imamo sistem da nagradimo najbolje, a da znamo ko su slabe karike - objasnila je Brnabić.

Ona je ponovila da je neophodno i uvođenje e-uprave, koja je važna za efikasnu, transparentu javnu službu i borvu protiv korupcije, što se najbolje vidi na primeru izdavanja elektronskih građevinskiih dozvola.

Uz to, važno je i uspostavljanje Nacionalne akademije za javnu upravu kao nezavisne institucije za koninuirano obrazovanje državnihh službenika.

- Doneli smo odluku da će to biti nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva, kao i odluku da će pored sluzbenika sa republičkog nivoa, uključiti i ljude sa lokala - rekla je Brnabić i dodala da od te akademije očekuje mnogo.

Dodala je da je oblast lokalne samouprave oblast sa puno probema, jer decentralizacija ranije nije "išla" na pametan način, već vođena politickim odlukama.

U tom smislu, kroz zakonska rešenja biće uveden princip veće međuopštinske saradnje, kako bi lokalne samouprave bile efikasnije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nesa

    8. mart 2017 | 15:09

    ama zeno uvedi platne razrede i resi problem.

  • Mila

    9. mart 2017 | 02:00

    Da,da. Samo sto postoje ljudi koji po dvadeset godina rade u državnim sluzbama za minimalac ! To je ok, sto ona govori, polako videcemo .

  • Delije Čikago

    8. mart 2017 | 14:53

    Ova žena je fascinantna sa svojim znanjem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA