Izbeglice, ili čekajte u ovoj zoni, ili se vraćajte u Srbiju: Mađarska pojačala bezbednost i kontrolu na granici

Ovu tranzitnu zonu u vremenskom periodu dok čeka odluku, azilant može da napusti, ali samo u pravcu Srbije

  • 6

Zbog novih pravila za azilante, u okviru predloga vlade o pojačanim merama na granici, koji je parlament usvojio u utorak većinom glasova, Mađarska je već počela da proširuje tranzitne zone kod Reske.

Trojanski konj terorizma - izbeglice: Mađari postavljaju 462 "lovca" i ogradu sa kamerama i detektorima na granici sa Srbijom

Po novim pravilima, molbu za pravo na azil, migrant može da preda lično, nadležnom organu, isključivo u tranzitnoj zoni, a do odluke tu treba da čeka.

A tu tranzitnu zonu u vremenskom periodu dok čeka odluku, može da napusti samo u pravcu Srbije, piše "Mađar so".

Nadležni organ za pitanja azilanata može da prekine proces, ukoliko lice koje je predalo molbu u pisanoj formi povuče istu, porekne izjavu, spreči nadležne da ga fotografišu ili ne pristane da da otisak prstiju, napusti tranzit zonu. U tom slučaju nema pravo na žalbu.

List navodi da se menja i zakon o zaštiti dece: deca migranata, koja stižu bez pratioca između 14 i 18 godina, takođe, će biti smeštena u tranzitnoj zoni.

Deci ispod 14 godina, koja dolaze bez pratnje, i dalje će biti obezbeđen smeštaj u instituciji za zaštitu dece.

Zakon o prekršajima je proširen i time da, ko se ne pridržava pravila da na predviđenom mestu boravi za vreme razmatranja njegovog zahteva, krši zakon.

Zakon stupa na snagu osmog dana od njegovog donošenja.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    9. mart 2017 | 13:33

    Bravo madjari.

  • Brada...

    9. mart 2017 | 13:54

    Nazat u Srbiju ???Pa trebalobi ih vratiti tamo gde su iusli u Srbiju,a neostavljati ih ovde...

  • Tako

    9. mart 2017 | 17:18

    Trebalo bi ih vratiti odakle i dolaze.razlog 1 drugi mentalitet i religija ništa protiv.Jer to je narod koji je navikao da drugačije živi. Oni bi kasnije ako ostanu nije im cilj ali ako nemaju kud. Širili svoju religiju što nemam nista protiv ali bojim sa na štetu druge religije. Onda bi oni kazali da su oni u pravu i njihova religija.znaci mi hlebom za a oni nama uzvrat kamenom kao što obično biva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA