≫ 

POSLEDNJA VEST: Škotska premijerka upravo objavila novi plan za drugi referendum o nezavisnosti (VIDEO)

Škotska premijerka drži konferenciju za štampu u Edinburgu

  • 2

Premijerka Škotske Nikola Sturdžon najavila je planove za referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, drugi po redu, u svom ključnom govoru u Edinburgu danas.

RAZJEDINJENO KRALJEVSTVO: Škotska sprema otcepljenje od Velike Britanije

Sturdžonova je u svom obraćanju saopštila da je tražila dozvolu za održavanje drugpog referenduma. Izjavila je i da bi želela da se glasanje održi između jeseni 2018. i proleća naredne godine.

- Naredne sedmice tražiću dozvolu da škotski parlament postigne dogovor sa britanskom vladom... oko procedure koja će omogućiti škotskom parlamentu da održi referendum o nezavisnosti - rekla je Stardžeon, preneo je AFP.

Ona je navela da je veoma važno da Škotska preduzme aktivne korake kako bi zaštitila svoje interese dok se Britanija priprema da izađe iz Evropske unije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Škotski glasači odbacili su opciju nezavisnosti na referndumu organizovanom 2014. godine, ali Stardžeon je navela da je odluka Britanije da ode iz EU donela materijalnu promenu okolnosti.

Ova objava dolazi nakon što je britanska premijerka Tereza Mej počela "pripremanje terena" o pokretanju izlaska Velike Britanije iz EU.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA