≫ 

Dali su otkaze i otišli na selo: Kupili su koze i prave najukusnije stvari, a za sve u gradu imaju jasnu poruku (FOTO)

Zamenili su gradski život seoskim, preselili su se na planinu i pokrenuli biznis

  • 8
Foto: Facebook/Dzenana Ajanovic Foto: Facebook/Dzenana Ajanovic

Iako sve veći broj mladih sa sela dolazi u gradove ili odlazi iz države u potrazi za boljim životom, Dženana i Mirnes Ajanović su primer da se i na selu može uspeti i zaraditi dovoljno za život.

Horor slika Hrvatske: Ove kuće niko ne želi, urušavaju se i propadaju, iz JEDNOG RAZLOGA! (FOTO)

Prvi susret sa ovakvim načinom života imali su kada su 2010. unajmili planinarski dom na planini Perun u Varešu. Ubrzo su se zaljubili u prirodu i odlučili da se presele na planinu. Mirnes je zatvorio internet klub čiji je bio vlasnik, a Dženana je dala otkaz u Upravi "Merkatora", gde je radila. Kupili su psa, kravu, konja, magarca, nekoliko ovaca, kokoške i patke.

- Postepeno smo počeli da učimo sve u vezi sa životom na selu. Iz gradske sredine u kojoj je sve nadohvat ruke, otišli smo u selo. Naši počeci bili su vrlo teški. Trebalo je mnogo odricanja. Svu svoju brigu posvetili smo životinjama - rekli su Ajanovići za "Avaz".

Foto: Facebook/Mirnes Ajanovic Foto: Facebook/Mirnes Ajanovic

Nakon dve godine kupili su zemlju u selu Planinica i odlučili da naprave svoje imanje. Životinjama su napravili štalu, a sebi tek privremeni smeštaj da bi mogli biti blizu životinja. Dženana je dobila poziv od prijatelja iz Italije da dođe na obuku za pravljenje sireva. Prihvatila je iz radoznalosti, ne sluteći da će joj proizvodnja sireva postati zanimanje.

Po povratku iz Italije prodali su ovce, a kupili koze. Sada ih imaju 70. Posvetili su se proizvodnji različitih vrsta organskih sireva, kajmaka i jogurta od kozijeg mleka. Učestvuju i na raznim sajmovima, na kojima promovišu svoje proizvode. Takođe, uzgajaju i pse tornjake. Ipak, ističu da život na selu ima mnogo prednosti u odnosu na grad.

- Život na selu nije lagan, ali je daleko bolji od grada. Nema mobinga, stresa, straha. Zdrav život, čist vazduh i posao koji voliš. Mana je što se ne može planirati godišnji odmor. Imamo i veliku podršku prijatelja, kao i moje majke, koji nas redovno posećuju. Od ovog posla može lepo da se živi, ali se mora i raditi - rekla je Dženana Ajanović.

Koze pasu na 1.200 metara nadmorske visine, u uslovima idealnim za njih. Kvalitetom svojih proizvoda Ajanovići su stekli poverenje potrošača i veliki broj građana ih posećuje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gini

    13. mart 2017 | 22:04

    Bravooooo,svaka cast.Dodjite na selo,mnogo bolje i zdravije se zivi.Ja iz NY i moj Banat#

  • Danas

    13. mart 2017 | 22:45

    Svaka cast , zelim im svu srecu i uspijeh . Bitno je kako zivis , a ne gdje zivis .

  • COA

    13. mart 2017 | 23:38

    Odrastao na planini na oko 1 000 metara nadmorske visine, na obroncima Kopaonika i znam vrlo dobro sve njene lepote, svu njenu surovost u zimskim uslovima, i svu njenu toplinu od proleća do jeseni. Sada živim u gradu jer primoran smenom generacija kao i mnogi tada previše mladi bez dovoljno znanja i podrške da nastavimo gde su naši stali bio primoran da nastavim kako i gde moram, a to je naravno Beograd, starom izrekom trbuhom za kruhom. Sada već u zrelijim godinama shvatam kako izgleda život iz svih uglova i sve prednosti i mane života u gradu - prirodi. Ovde sluga, tamo domaćin. Ovde voće, povrće puno pesticida vrlo često i van dozvoljenog, tamo organsko sa grane u sokovnik ili secko ( salate) . Ovde me budi alarm, stres da ne zakasnim na posao, dok jurim prema poslu pluća su puna izduvnih gasova. Tamo me budi izlazak sunca i pesma petlova, puna pluća svežeg vazduha i osmeh na licu. Pozdrav ljudi.. :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA