≫ 

Ovih 500 ljudi je nestalo pre 17 godina: I dan-danas niko ne zna šta je s njima

Trenutno u skladu sa Zakonom o pravima civilnih invalida rata, porodice koje svog nestalog člana proglase mrtvim, mogu da ostvare novčanu pomoć

  • 2

Udruženje kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji koje se bori za prava porodica čiji su članovi nestali, ali i za ekshumaciju i identifikaciju nestalih, obeležilo je danas 17 godina postojanja.

Ekshumacija u Hrvatskoj: Pronađeni posmrtni ostaci 13 srpskih žrtava stradalih u "Oluji"

Iako su prošle skoro dve decenije, i dalje se traga za više od 500 nestalih osoba na području Kosova i Metohije, dok je pronađeno i sahranjeno 367 posmrtnih ostataka stradalih Srba.

Na konferenciji za medije održanoj povodom današnje godišnjice, između ostalih govorio je i pomoćnik ministra zadužen za boračka pitanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milan Popović.

On je rekao da u Srbiji još uvek postoji veliki broj nestalih te da se nada da će uz pomoć međunarodne zajednice i ta lica biti identifikovana.

Resorno ministarstvo, kazao je Popović, pomaže porodicama nestalih koliko je moguće u zakonskim okvirima.

Trenutno u skladu sa Zakonom o pravima civilnih invalida rata, porodice koje svog nestalog člana proglase mrtvim, mogu da ostvare novčanu pomoć.

Foto: AP/Darko Vojinović Foto: AP/Darko Vojinović

On je takođe rekao da je u pripremi predlog novog zakona koji zadržava prava iz dosadašnjeg ali i dodaje tri nova, pravo na stambeno zbrinjavanje, dodatak na negu i naknada za smeštaj u ustanovama socijalne zaštite.

A osim zakonskih regulativa, istakao je Popović, resorno ministarstvo pomaže porodicama nestalih i kroz brojne projekte.

Predsednica Udruženja Verica Tomanović predstavila je na konferenciji rad Udruženja rekavši da ono učestvuje na svim regionalnim konferencijama koje se bave problemima nestalih, kidnpovanih i ubijenih lica, da održava kontakte i sa albanskim porodicama čiji su članovi nestali.

Udruženje je osnovano upravo zato što pojedinačni pokušaji porodica da saznaju šta je sa njihovim najmilijima bilo, nikada nije urodilo plodom.

Foto: AP/Darko Vojinović Foto: AP/Darko Vojinović

- Ukazivali smo na mesta ilegalnih logora ali ipak niko nije bio spasen - rekla je Tomanović posebno istakavši činjenicu da je, kako kaže, Unmnik znao za postojanje tih logora a ipak nije uradio ništa.

Kako je rekla, takav selektivan pristup pokazivao je nezainteresovanost međunarodne zajednice za srpske žrtve.

- To se posebno odnosi se na pravosudne međunarodne organe koji ne poštuju Rezoluciju 1244. Ni proces pomirenja se ne može ostvariti, ako se "istina o žrtvama gura u stranu" - dodala je Tomanović

Njeno Udruženje zahteva ubrzanje rada na ekshumaciji i lociranju grobnica na Kosovu, Albaniji i Makedoniji. Trenutno je 367 nestalih pronađeno i sahranjeno, traga se za još više od 500 osoba.

Član upravnog odbora Udruženja Dušan Čelić je komentarisao zahtev za oslobađanje Haradinaja i rekao da je to poruka da za srpske žrtve nema pravde a da za albanske zločince nema institucionalnog postupka u kojem bi se utvrdila njihova odgovornost.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milence

    15. mart 2017 | 18:27

    Je li se neko setio da obavezno u okviru posete,ovih "visokih"predstavnika vlasti iz sveta,odvede ovde i vide slike ovih stradalnika i mučenika,koji kao da su osuđeni da moraju da se zaborave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA