Deca za primer: Učenici u školi u Prokuplju proizvode pečurke
U Poljoprivrednoj školi "Radoš Jovanović-Selja" u Prokuplju ove školske godine pokrenuli su proizvodnju i uzgoj pečuraka.
Neotkriveno crno blago Srbije: Upoznajte čopor pasa koji zarađuje MILIONE (VIDEO)
Tridesetak učenika koji se školuju za poljoprivrednog tehničara i pekara u sklopu sekcije vannastavnih aktivnosti učestvuju u svim fazama proizvodnje.
Učenici tvrde da je ovo novo iskustvo za njih i da mnogi planiraju i da nakon završenog školovanja nastave da se bave uzgojem pečuraka.
- Od samog početka sam uključen u proizvodnju i uzgoj pečuraka, što mi je dalo ideju da nakon završenog školovanja i sam započnem privatan biznis. Ovde stičem neopjodno iskustvo, tako da će mi biti mnogo lakše jer sam savladao čitav proces proizvodnje, od početka do kraja – tvrdi Jovan Jovanović učenik četvrtog razreda prehrambenog smera.

On dodaje da se u školi uzgaja sorta bukovača i da je uzgoj pečuraka vrlo isplativ. Sa njim se slaže i školski drug Stefan Šaćirović.
– Spojili smo lepo i korisno. Sve ovo je nešto novo za nas i osim što smo pokrenuli proizvodnju pečuraka, svi se dobro družimo i zabavljamo. Većina nas je zavolela sve ovo jer je isplativo a nije toliko teško za posao – dodaje Šaćirović.
Profesor prehrambene grupe predmeta Tatjana Ranđelović podseća da je škola u ranijem periodu već proizvodila jestive pečurke i da je samo obnovljena proizvodnja.
- Mi smo stručna škola i hteli smo decu da naučimo nešto što će im koristiti i čime će moći i privatno da se bave. Spojili smo teoretski i praktičan deo i rezultati su vidljivi. Pokušavamo da razvijemo preduzetnički duh kako bi se đaci osposobili da sami mogu da krenu sa proizvodnjom pečuraka, koja je veoma tražena na tržištu i finansijski isplativa - kaže Ranđelovićeva.
Ona naglašava da je interesovanje za ovaj deo nastave kod učenika izuzetno veliko, baš kao i za obuku u školskoj pekari, gde učenici pekarskog smera stiču neophodna praktična znanja i veštine ovog zanata.
Za uzgoj bukovače, prema rečima nadležnih u školi nisu potrebni neki posebni uslovi kako bi se uspešno proizvela.
– Za gajenje bukovače je potrebna slama, voda, kreč, micelijum bukovače i plastični džak. Proces počinje topljenjem slame u vodi u kojoj je dodat kreč. Nakon 24 časa se vadi iz vode i kreće proces sadnje.
- U plastični džak se stavlja naizmenično slama i micelijum i nakon toga se prati vlažnost, temperatura i čeka se da pečurke niknu, a prva berba se obavlja već nakon mesec do dva – pojašnjava profesorka Ranđelović.
(Telegraf.rs/Blic)
Video: Mrtav pijan NAGAZIO 200 NA SAT! Presretači zaustavili vozača (39) kod Loznice, odmah priveden
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Raki
Bukovace a na slici vrhanj. Ali svaka cast za vrednu decu. Sve pohvale.
Podelite komentar
Loto
Prelepo! Svaka cast za ideju !
Podelite komentar