Dirljiva priča iza najpotresnije fotografije: Čovek sa lulom sluša gramofon u srušenoj sobi, oko njega beznađe (FOTO) (VIDEO)

Ovo nije prvi put da je svet upoznao Abu Omara. Početkom prošle godine, napisana je dirljiva priču o njemu

  • 2
Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Deluje kao filmski set. Neuredan krevet, ruševine na podu, raskupusane žute žalozine - sve je tako savršeno slomljeno. Tu je i čovek, koji sluša gramofon, i njegova lula. Ova fotografija dolazi iz Alepa.

Svi sa strahom očekuju ova četiri događaja 2017. godine. Odlučivaće se o sudbini sveta! (FOTO)

Mohamed Mohiedin Anis, poznat i kao Abu Omar, kolekcionar je starih automobila. Fotografija od 9. marta ove godine je postala veoma popularna na društvenim mrežama, i prihvaćena je kao pandan tipičnih slika dece na udaru ovog rata koji je ušao u sedmu godinu.

Ovo nije prvi put da je svet upoznao Abu Omara. Početkom prošle godine, Karam al-Masri iz agencije AFP, napisao je dirljivu priču o njemu kada je živeo u pobunjeničkom naselju al-Šar, i imao je 30 automobila na svoje ime. Ali, kako se rat razvijao, prebacivanjem kontrole naselja sa pobunjenika na sirijsku vojsku, i kolekcija je bila uništena.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

AFP se vratio nedavno u Siriju kako bi pisao o danku šestogodišnjeg rata. Plan im je bio i da posete Abu Omara, čoveka sa izuzeno vrednom kolekcijom starih automobila. Trećina njegovih "ljubimaca" je ili ukradena ili uništena.

- Zakucali smo na velika zelena, metalna vrata i on nam ih je otvorio. Posmatrajući situaciju u kojoj se nalazi, bili smo dužni da "kopamo" dublje po njegovom životu - rekao je fotograf Džozef Ejd magazinu "Tajm".

Tokom ture kroz kuću Abu Omara naišli smo na stari gramofon.

- Rekao nam je da ga još uvek koristi, naročito poslednjih dana jer je mehanički i nije mu potrebna struja da bi radio. Predložio nam je da pusti neku muziku na njemu, ali je kazao da ne može da sluša muziku ukoliko ne puši lulu - istakao je Ejd.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Sačekali su da Abu Omar zapali lulu, okrene ručicu i sedne da uživa u muzici na slomljenom krevetu, u svojoj ruiniranoj sobi, u svojoj uništenoj kući, u svom izbisanom gradu, u svojoj razrušenoj zemlji.

- Pustio je jednu od svojih omiljenih pesama. Toliko je vezan za svoju prošlost i za stvari koje je uvek pazio i voleo, i bez njih će izgubiti identitet - rekao je fotograf o sceni kada je iz gramofona dopirala stara arapska melodija sirijske pevačice Mohamed Dia al-Din.

Scena za koju kaže da nikad neće zaboraviti.

Za popularnost fotografije misli da je zaslužno to što su se "ljudi zašitili nasilja". Ističe da mu je drago što je njegova fotografija dotakla dušu mnogih ljudskih bića.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko&Slavko.

    16. mart 2017 | 12:26

    И ми нисмо много боље прошли.Глава на раменима.

  • Cika Velja

    16. mart 2017 | 19:45

    Uvek i vecno prljava propaganda koja nije ni u ovom slucaju mimoisla decu!!! Drzati polozaje i imati artiljeriju u podrucju skola,naseljenih zgrada je postalo normalno! Tu stradaju svi,a nocna mora postenom coveku je to sto otac nosi mrtvog sina jer je granata za koji metar masila tatu ratnika i ubila mu sina! Na sve to tata kaze da su sa druge strane zveri,svet kaze isto,a niko se ne pita koji to otac puca na neprijatelja iz sobe svoje dece???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA