3

Ako tražite posao ovo je idealna prilika za vas: Srbiji potrebno 10.000 IT stručnjaka

Ministarski IT savet Vlade Srbije planirao 1,5 miliona evra za prekvalifikaciju u IT setkoru i taj projekat će obuhvatiti ukupno 1.000 ljudi

Biznismen, čovek, muškarac za kompjuterom, posao, na poslu
Foto: Profimedia/Tetra Images

Domaći IT sektor mogao bi odmah da zaposli između 10.000 i 15.000 stručnjaka, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Vukašin Grozdić.

Strana kompanija u Srbiji traži radnike: Ako znate da šijete, odmah im se javite!

Za ove poslove se u Srbiji edukuje samo između 1.000 i 1.500 ljudi godišnje a Grozdić kaže da postoji velika potreba kompanija za IT stručnjacima u Srbiji.

On je za RTS rekao da se dešava da kompanije, koje rade istraživanja, studije izvodljivosti i slično, odustaju da đođu u Srbiju kada vide da nema dovoljno potrebnih kadrova.

Grozdić je podsetio da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u subotu počelo onlajn selekciju kandidata za učešće na programu prekvalifikacija u IT sektoru koji se sprovodi u saradnji sa IT zajednicom.

On je kazao da je ministarski IT savet Vlade Srbije planirao 1,5 miliona evra za prekvalifikacija u IT setkoru i da će taj projekat obuhvatiti ukupno 1.000 ljudi.

Sada se sprovodi pilot projekat sa prvih 100 stručnjaka, a posle će biti obuhvaćeno još 900 judi.

– Onlajn testiranje je počelo u subotu i završiće se u utorak, a u četvrtak ćemo imati bazu svih prijavljenih podataka. Ciklus će trajati od tri do četiri meseca, zatim praksa mesec do dva i pratiće ih u narednih osam mesci. Cilj je da u tih osam meseci budu zaposleni tri meseca na minimalnoj plati od 40.000 dinara – dodao je Grozdić.

Prijavite se za besplatno onlajn testiranje OVDE.

Daljinac baner
(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: IT sektor, IT stručnjaci, posao, Zaposlenje
Popularni komentari
  • G
    GdK

    ..a kada se okonca prekvalifikacija, ODMAH iz zemlje, posto je VEC ‘savladao gradivo’ i postao IT ‘strucnjak, zasto bi onda takav VELIKI znalac primao platu u Srbiji, kada bi VEC za TO isto ‘znanje’ preko grane DOBIO BAR TROSTRUKO ili VISE NOVCA za “ISTI RAD”..???!!! .!. XXAAXXAA .!.

  • M
    Misko

    Pa boze ko je lud sa tom profesijom da radi u srbiji.neki se sale ocigledno..strasno

foto dana

video dana