60

Preminuo čuveni milijarder Rokfeler u 101. godini: Mnogo je cenio Tita, a ovako je govorio Jugoslovenima (FOTO)

- Uvek sam bio impresioniran predsednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svetu i dalekovidim međunarodnim državnikom - govorio je Dejvid Rokfeler

David Rockefeller, Dejvid Rokfeler
Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

Milijarder Dejvid Rokfeler preminuo je u 101. godini života.

SVE O ROKFELERIMA: Mračne tajne porodice koja je vladala svetom iz senke (FOTO)

On je rođen 12. juna 1915. godine u Njujorku i najmlađi je od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil.

Bio je američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prema podacima časopisa Forbs, vrednost njegove imovine je oko 2 milijarde dolara.

Dejvid Rokfeler je bio na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svetu i nakon smrti svoje braće i sestara je ostao “čuvar” bogatstva i čovek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

ONI VLADAJU SVETOM: Ovih 10 porodica odlučuje o sudbini čovečanstva (VIDEO)

Sedam transplantacija srca

Dejvid je bio poznat i po tome što mu je sedam puta rađena transplantacija srca.

Svaki put kad dobijem novo srce, to je kao da mi dah života prostruji kroz telo. Osećam se živ i sa obnovljenom energijom – rekao je Dejvid posle sedme transplantacije srca. On se nadao da će živeti 200 godina.

Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

On je prvu transplantaciju imao 1976. godine nakon dramatične saobraćajne nesreće sa automobilom, što je dovelo do toga da pretrpi srčani udar. Operisan je 24 časa kasnije, a svega nedelju posle toga ustao je i otišao na džoging.

Interesovala ga je i Jugoslavija

Čejsmenheten banka” je prva američka banka koja je posle rata počela da sarađuje s Jugoslavijom i koja je pokazala interesovanje za privredu Jugoslavije. Nakon tridesetogodišnje saradnje, Dejvid Rokfeler je redovno dolazio na ove prostore.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

Voleo sam Tita 

Uvek sam bio impresioniran predsednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svetu i dalekovidim međunarodnim državnikom. Moje kolege u “Čejsmenheten-banci” i ja bili smo duboko dirnuti vešću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider, koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsednik Tito dao je ogroman doprinos miru u svetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca pokreta nesvrstanih, on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja. Iako je predsednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služiće kao živo svedočanstvo o njemu – objavljeno je u knjizi Mire Adanje Polak, koja je s Dejvidom Rokfelerom radila intervju.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Dejvid Rokfeler, preminuo, Rokfeler, Smrt
Popularni komentari
 • S
  Srbija do Tokija

  Konacno

 • D
  Dragica

  E, kod nas u selu deda Laka bio bolji! Sa jednim srcem do pre neki dan živeo 103!!!! “Džabe care sve te tvoje pare….”

 • M
  Marina

  Koliko je umrlo da bi vi dožive li ove godine. Da se čovek naježi. Ko vampir.

foto dana

video dana