6

Holivud da ga ima, snimio bi film: Vojin je po noći ukrao voz od Nemaca, bežao od potere i spasao 500 mališana (VIDEO)

Pričalo se kako je po noći uzeo lokomotivu, zakačio vagon pun municije i naoružanja i pobegao kako bi spasao izbeglice

Vojin Nikitović
Foto: Printskrin/Youtube RTRS

Mašinovođa Vojin Nikitović je svojim hrabrim podvigom u Drugom svetskom ratu, krađom voza, spasio više od 500 izbeglica koje su pokušavale da pređu na sigurno.

Hrvatska dobila tužbu žrtava NDH: Srbima, Romima i Jevrejima da se isplati 3,2 milijarde evra odštete

Danas se navršava 75 godina od ustaškog zločina u Starom Brodu, kod Višegrada, kada je u kanjonu Drine ubijeno oko 6.000 srpskih izbeglica.

Mesecima ranije, Višegrad je bio krcat ljudima koji su, posle pripajanja Bosne i Hercegovine Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pokušavali da se spasu, bežeći ka Srbiji.

Granica je, međutim, za njih bila zatvorena, ali se, zahvaljujući jednom užičkom mašinovođi koji je u Višegradu oteo voz, barem 500 srpske nejači spaslo i prebeglo do užičkih sela.

Bila je to krađa za ponos. Bekstvo iz okupiranog Višegrada, sa oko 500 izbeglica koje je tajno smestio u vagone, i jurnjava prugom ka Srbiji.

Mašinovođa Vojin Nikitović je odabrao pogodno veče, oteo lokomotivu, priključio kompoziciju, u kojoj je bio i vagon pun oružja – i jurnuo ka granici. Ni potera, ni barikade ga nisu zaustavile.

Foto: Printskrin/Youtube RTRS

Foto: Printskrin/Youtube RTRS

– On je to smislio i on je to uradio. Žrtvovao je svoj život da spase te ljude. Uspeo je da se probije do Stapara, nadomak Užica. Tu je putnike poslao u selo, a oružje sakrio i kasnije predao partizanima. Kod Stapara je sišao i otvorio vagone  – kaže Vojinova ćerka Olgica Cvijović.

Mašinovođa iz Višegrada Vićentije Mijadžević kaže da se pričalo kako je po noći uzeo lokomotivu, zakačio vagon pun municije i naoružanja i pobegao.

Priključio se Železničkoj četi, ratovao i bio ranjen, tri puta zarobljen, mučen u logoru na Banjici, i nekako uvek uspevao da pobegne.

– Nikada nije upoznao te ljude, niti zna ko su. Možda su se neki dva-tri puta javili – kaže Olgica.

Odlikovan za hrabrost, ali zaboravljen kao junak sa pruge: priča o 12.000 srpskih izbeglica u Višegradu, u zbegu, pred najezdom ustaša, nije se uklapala u proklamovano bratstvo i jedinstvo novostvorene države.

Malo ko zna o njemu. Nažalost, zaboravljen je. Ukrasti voz iz Višegrada sa toliko izbeglica, izvući se iz ustaškog okruženja 1941. godine jeste nešto što zaista zavređuje pažnju – rekao je Radivoje Papić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Užice.

A nekoliko meseci posle Vojinovog podviga, nedaleko od Višegrada, u Starom Brodu, ustaše su ubile oko 6.000 srpskih izbeglica, mahom žena, dece i staraca. Smrt u kanjonu Drine, izbegli su putnici Vojinovog voza – one parnjače koju su, više od uglja, gonile njegova hrabrost i želja da spase ljude.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ RTS)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Drugi svetski rat, Izbeglice, Mašinovođa, NDH, Voz
Popularni komentari
 • a
  ana

  trebalo bi da ima ulicu unekoliko gradova

 • I
  Isko

  Nama su ukrali deo istorije, time što o ovakvim ljudima ništa ne znamo.

 • R
  Rzavski bregovi

  Odrastao sam u Visegradu i zavrsio osnovnu skolu. Nikada se nije pominjao zlocin u Milosevicima niti su nam o tome govorili u skoli. Sva se istorija sastojala vezano za II svetski rat iz ofanziva. I Jasenovac se usput pominjao, kao nista vredno prevelike paznje. Ono sto je najtuznije uglavnom su Srbi bili najveci deo prosvete i vrli komunisti, pa da se ne bi zameravali precutkivala se istina. Bilo je tu jos zeleznicara koji su pomogli i ucestvovali u ovoj akciji i omogucili da voz napusti Visegrad i uputi se ka Uzicu.

foto dana

video dana