Vlasti u Crnoj Gori zabranile obeležavanje godišnjice NATO bombi

Vladu i Ministarstvo odbrane su pozvali da se, kako se navodi, ne igraju najsvetijim vrednostima crogorske slavne tradicije - grobovima njenih heroja i žrtava ugrađenih u njenu slobodu i trajanje

  • 41

Crnogorske vlasti onemogućile su danas obeležavanje 18. godišnjice NATO bombardovanja SRJ u kasarnama Maslinine i Danilovgrad, u kojima se nalaze spomen-obeležja podignuta žrtvama u čast.

Ja sam bila ona mala Milica, što je zadremala u maminom zagrljaju, a probudila se u raju (FOTO)

Predstavnici opozicione parlamentarne stranke Nove srpske demokratije, udruženja ratnika i drugih parlamentarnih stranaka, bile su onemogućene da, kao i godinama ranije, odaju poštu žrtvama NATO agresije u pomenutim kasarnama, preneo je portal IN4S.

Odluku o zabrani obeležavanja, kako je saopštila Nova, doneo je ministar odbrane Predrag Bošković. Dodaju da ovakav sramni čin ne bi se mogao desiti nigde u civilizovanom svetu, pa ni u najrigidnijim članicama NATO alijanse.

„Ministar Bošković, nedostojan mesta na kojem je i još nedostojniji slavne tradicije crnogorske vojske, danas je ponovo pucao u nevine žrtve najsramnije i najpodmuklije vojne agresije koja se desila ikad, u kojoj je žrtva bio najgostoljubiviji narod na svetu", navodi se u saopštenju u kojem se, između ostalog navodi i da se Nova, kao deo delegacija pre svega građana i patriota, javno izvinjava senima žrtava, njihovim porodicama i svim rodoljubima Crne Gore.

Vladu i Ministarstvo odbrane su pozvali da se, kako se navodi, ne igraju najsvetijim vrednostima crogorske slavne tradicije - grobovima njenih heroja i žrtava ugrađenih u njenu slobodu i trajanje. Ipak, u Danilovgradu su današnju godišnjicu NATO bombardovanja obeležili gimnazijalci.

Godišnjica NATO bombardovanja SRJ obeležena je u Tivtu parastosom stradalima i pomenom na gradskom groblju Brdišta Marku Avramoviću i Draganu Bjelanoviću. Avramović je bio pripadnik 63. padobranke brigade, a Bjelanović je kao pripadnik MUP-a stradao na Kosovu.

Nakon liturgije u Crkvi Svetog Save, koju je služio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, sa sveštenstvom priređen je parastos žrtvama NATO bombardovanja iz Srbije i Crne Gore.

U svom obraćanju tim povodom, mitropolit je žestoko kritikovao aktuelnu vlast zemlje koja se približila članstvu Alijanse.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, how-old.net Foto: Tanjug/Sava Radovanović, how-old.net

Mitropolit Amfilohije je, između ostalog, rekao da nije čudo što se ova ideologija koja vlada a koju on naziva "brozomornom, montenegrijskom utemeljenoj na dukljanskoj mitologiji" odrekla Kosova i Metohije.

"Umesto da se poklone nevinim žrtvama, oni se klanjaju i služe onima koji su izazvali bratoubilaštvo na KiM. Oni su nosioci tiranije nad Evropom. Nije NATO pakt Evropa. NATO je odricanje od istinske i prave Evrope. Ne može ovakvo ponašanje vlasti doneti ni napredak ni ništa dobro", rekao je mitropolit

Umesto, dodao je, da Crna Gora kao što je to činila kroz vekove bude svedok pred Evropom, slobode i dostojanstva, kao što je to uradila 1941. pokazujući antifašizam, ona se klanja teroristima.

"NATO teroriste proglašava oslobodiocima, ubice spasiteljima", istakao je u besedi na grobu Marka Avramovića mitropolit Amfilohije.

Inače, Unija za neutralnost odlučija je ranije da pokrene tužbu protiv članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju 1999.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    24. mart 2017 | 18:46

    Opravdano, pravilno i pošteno! Crnogorci ovim pokazuju da nisu dvolični i licemjeri kao neki drugi! I- nisu slučajno najbliži ulasku u EU i NATO!

  • ja

    24. mart 2017 | 16:59

    Pita li Milo narod za misljenje.

  • Teslina naslednica

    24. mart 2017 | 19:25

    Gde su potomci slavnih crnogorskih junaka, da nisu mozda postali devojcice????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA