Jela koja smo obožavali devedesetih: I svi smo umesto čokolade jeli razmućeno žumance sa šećerom (FOTO)

Iako se danas često pohvalimo kako jedemo riblje, specijalitete mediteranske kuhinje, te francuske salate, ne zaboravljamo ono što smo jeli tokom detinjstva

  • 35

Devedesete ćemo pored stalnih restrikcija, NATO bombardovanja, pamtiti takođe i po velikim inflacijama i praznim rafovima u marketima koji su mnoge naterali da zbog nestašice, izmišljaju jela, kako bi što brže i što jeftnije napunili stomake.

Neka od tih jela se sa mukom sećamo i ne pomišljamo da ih probamo opet, dok se drugih rado setimo:

Svi mi koji smo rođeni '70-ih, '80-ih i '90-ih: Ove reči su nam pevale mame, sećate li se? (VIDEO)

- cicvara - bez ovog starinskog i kaloričnog jela nekada nije mogao da prođe dan, a sada je gotovo zaboravljeno jelo. Priprema se od mleka, brašna, sira, uz dodatak kajmaka. Iako, naizgled laka za pripremanje, dobrom cicvarom su mogle da se pohvale samo prave domaćice.

mekike - testo uz koje su mnoga deca odrastala. Mogu da se jedu i uz slano i uz slatko, a najbitnje je da su stomaci puni, a da ne mora da se trči po namirnice u prodavnicu. Idealni sastojci su kvasac šećer ,so, jaja, brašno, mleko uz dodatak vode.

- droba - to i nije jelo, nastaje, zapravo, kad sipate slatko mleko u tanjir, pa izdrobite hleb u to

- embargo kolač - mnogi su ga zvali "kolač od ništa", potrebno je bilo test i džem

Printskrin: Youtube/RaleBiser Printskrin: Youtube/RaleBiser

- kačamak -  namrgođen izraz lica kada se kaže da ima kačamak za jelo. Da li je ljudima dosadilo da jedu kačamak, ili niko ne ume dobro da ga spremi, tek valja napomenuti da je recept za kačamak nešto što se prenosi sa baka na unuke, tradicionalno jelo koje kao i ccivaru treba "pogoditi" a nema osobe koja kačamak nije probala bar jednom u životu.

Printskrin: Youtube/Moja mala kuhinja Printskrin: Youtube/Moja mala kuhinja

- popara - Ima li neko ko nije jeo poparu? Kad nema ništa za jelo ili mama nije spremila večeru, mleko sa umrvljenim hlebom i sirom je bila odlična kombinacija za sit stomak. Mnogi su poparu zavoleli, pa je i dan danas rado jedu.

Mnogi nisu zaboravili ni klin čorbu i prežganu juhu, koje su njihove bake rado pravile, a danas su zaboravljena preukusna jela.

žumance sa šećerom - Ovaj slatkiš ste kao mali verovatno voleli više od bilo koje čokolade, a mama bi vas prekorevala svai put kada nestane jedno jaje iz frižidera.

- koh - iako ga vezujemo za kolač koji se nekada spremao, mnogi ga i danas vrlo rado spremaju

- prženice - ovo mnogi i danas jedu, a tad je to bio pravi hit

Koja jela vi pamtite? Odgovore nam napišite u komentarima!

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    27. mart 2017 | 21:30

    Ja sam uzivalac porodicne penzije jednog profesora koja je minimalna tako da za mene i moju porodicu 90_desete jos traju i uz ustipke vecina ovih jela su na nasem meniju

  • Rakovic

    27. mart 2017 | 22:10

    Parce hleba namazano sa svinjskom masti, malo aleve paprike i so.

  • Mila

    27. mart 2017 | 20:38

    Da, da to su jela 90'tih. Sve osim koha je bilo u opticaju:-))) Vesele devedeste ali sto se tice hrane, vise je ljudi imalo tada da jedu nego sada ! Svaki treći Srbin-srpkinja je gladan ! A sto se tice izbora, sto veća beda sve vece ludilo glume. Samo se jede po restoranima, naručuje hrana itd. Mislim na "snobove".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA