Uklonjena najveća prepreka: Američki Senat izglasao da se ratifikuje ugovor o ulasku Crne Gore u NATO

Protiv su bila dvojica republikanskih senatora Rend Pol i Majk Li koji smatraju da nema smisla garantovati sigurnost i odbranu tako male zemlje

  • 8

Podgorica se nalazi korak bliže ulasku u NATO pošto je američki Senat u ponedeljak dao zeleno svetlo završetku rasprave o ratifikaciji ugovora kojim bi Crna Gora postala najmlađa članica Severnoatlantskog saveza, čemu se protivi Rusija, prenose agencije.

Vlasti u Crnoj Gori zabranile obeležavanje godišnjice NATO bombi

Senatori su glasali s 97 prema dva glasa u korist završetka rasprave o prijemu Crne Gore što će omogućiti konačno glasanje u Senatu o ulasku te zemlje u NATO kasnije ove nedelje.

Protiv su bila dvojica republikanskih senatora Rend Pol i Majk Li koji smatraju da nema smisla garantovati sigurnost i odbranu tako male zemlje. Utvrdivši da Crna Gora ima samo 2.000 vojnika, Pol je rekao da će članstvo Podgorice "samo dodati još jednu zemlju u vagon blagostanja NATO-a", prenosi Rojters.

Konačno izglasavanje koje će dopustiti predsedniku SAD-a Donaldu Trampu da ratifikuje ugovor trebalo bi da se održi u utorak uveče ili sredu.

- Radi se o iskušenju u borbi koju vodimo protiv Vladimira Putina - kazao je senator Džon Mekejn koji je utvrdio da je ruski predsednik "pokušao državni udar za rušenje slobodno izabrane vlade Crne Gore", u oktobru prošle godine.

 

- Ako kažemo "ne" Crnoj Gori, zemlja više neće biti slobodna demokratija kakva je danas - kazao je republikanac, najžešći kritičar Moskve u američkom Kongresu, prenosi AFP.

- Ratifikovanje prijama Crne Gore u NATO duboko je u interesu SAD-a - kazao je prošle nedelje državni sekretar Reks Tilerson u pismu šefovima Senata.

Dosad je 25 od 28 zemalja članica NATO-a ratifikovalo ulazak Crne Gore koja se nada da će učestvovati kao punopravna članica na sledećem samitu NATO-a 25. maja u Briselu.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • flamantes

    28. mart 2017 | 17:27

    Pa ne bih rekao da je najveća prepreka sa 98 glasova za i dva protiv.

  • Kica

    28. mart 2017 | 15:22

    U sad je NATO mnogo jaci!!!

  • Pop

    29. mart 2017 | 00:53

    Dakle I vi ste kapitulirali.Potpisali ste pakt sa djavolom.Njegos se prevrce u grobu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA