Sinu Nikole Pašića bilo je zabranjeno da bude sahranjen u očevom grobu, a razlog je krajnje bizaran (VIDEO)

Nikolin sin, Rade Pašić, ukrao je bistu sa spomenika svog oca, pokušao da je prenese preko granice i proda italijanskom kolekcionaru

  • 3

Radomir Rade Pašić, mali sin velikog oca Nikole Pašića, učesnik je najvećih prevara u Srbiji i Kraljevini SHS između dva svetska rata. Najveći skandal, ipak, desio se posle smrti Nikole Pašića, kada je Radetu palo na pamet da italijanskom kolekcionaru proda mermernu bistu sa očevog groba.

Na grobu Titove ljubavnice priroda urezala krst: Snimili smo misteriozno mesto i zanemeli od čuda (VIDEO)

U jednoj od najznačajnijih celina na Novom groblju u Beogradu, celini po imeni Arkade, koja je formirana između dva svetska rata, nalaze se grobnice najistaknutijih političara, ministara i premijera tog vremena.

Među političkom eminecijom, u samom središtu Arkada, nalazi se i grob čuvenog Nikole Pašića.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Obeležje grobnice Nikole Pašića je bista koju je uradio istaknuti vajar Ivan Meštrović, a sama sudbina pomenute biste je više nego zanimljiva.

Prema rečima Violete Obrenović, istoričarke umetnosti i kustosa na Novom groblju, bista je na spomenik postavljena neposredno posle smrti Pašiča 1926 godine.

Meštrovićevo delo od belog mermera posvećeno srpskom velikanu posle drugog svetskog rata doživljava čudnu sudbinu koja je šokirala tadašnju javnost.

- Nikolin sin, Rade Pašić, ukrao je bistu sa spomenika svog oca, pokušao da je prenese preko granice i proda italijanskom kolekcionaru. Prodaja ovog umetničkog dela od izuzetne umetničke i istorijske vrednosti na svu sreću blagovremeno je sprečena. Danas se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu - kaže istoričarka.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

 

Nakon krađe originalne biste, na njeno mesto postavljena je bista izlivena od bronze, takođe originalan rad Ivana Meštrovića.

Radetu Pašiću je zbog ovoga zabranjeno da bude sahranjen u očevu grobnicu. Neki njihovi potomci pokušali su da Radetove posmrtne ostatke presele u grob Nikole Pašića ali bezuspešno, jer je pomenuta zabrana i dan danas na snazi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA