≫ 

Intervju, Vedrana Rudan: Da sam Tuđmanov sin, nikad ne bi aerodrom nazvali po mom ocu

Rudan za naš portal otkriva da je potpisala Deklaraciju o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bosanaca i Crnogoraca, ali i ko joj je najbolji srpski frajer, da li joj imponuje što je omiljena Hrvatica kod Srba...

  • 24

Omiljena Hrvatica kod Srba, poznata književnica i feministkinja Vedrana Rudan oštro je u intervjuu za Telegraf.rs osudila što je zagrebački aerodrom, koji je juče počeo sa radom poneo ime prvog predsednika nezavisne Hrvatske i glavnog aktera ratova u bivšoj SFRJ Franje Tuđmana. Ističe da aerodrom pripada Francuzima, kao i da je ona sin Franje Tuđmana, nikada ga ne bi nazvala po svom ocu.

Hrvatski ekstremisti žele da "spasu Rijeku" od Srba: Vedrana Rudan nokautirala "napaljenu hrvojad" (FOTO) (VIDEO)

Omiljena Hrvatica među Srbima imala nerealno dobar komentar na naše avione i njihove helikoptere

Rudan za naš portal otkriva da je potpisala Deklaraciju o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bosanaca i Crnogoraca, ali i ko joj je najbolji srpski frajer, da li joj imponuje što je omiljena Hrvatica kod Srba...

Aerodrom u Zagrebu, koji je juče počeo sa radom, nosi ime Franje Tuđmana.

- Mislim da je to velika uvreda za Franju Tuđmana jer je taj komad zemlje u Zagrebu francuski 50 godina. Francuska ga je dobila za sitnu lovu da bi ga koristila, a na njoj će zaraditi milione. Recimo, sat parkiranja na tom aerodromu je četiri evra.

- S tim u vezi, francuski aerodrom u Hrvatskoj nazvati "Franjo Tuđman", koji je poznat i ostaće upamćen po uzrečici "Ovo je Hrvatska", uvreda je za Franju Tuđmana. A, Hrvatska kao zemlja ionako ne postoji, prema tome drugi nemaju zbog čega da se vređaju, ali da sam ja sin Franje Tuđmana, francuski komad zemlje se nikada ne bi zvao po mom ocu.

Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj

Šta mislite o Deklaraciji o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bosanaca i Crnogoraca, koju je potpisalo više od 200 stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih nauka, a koja je će biti predstavljena sutra, odnosno 30. marta u Sarajevu?

- Potpisala sam je i ja. To bi apsolutno trebalo podržati. Taj jedan jezik nekada je bio naš, a sada ga više nema. Zašto? Zato što su kriminalci odlučili da tako neće biti. Celim ovim područjem vladaju kriminalci na ovaj ili onaj način, naši, vaši, slovenački, makedonski ...

- Ti kriminalci, poluobrazovani lopovi odlučili su da više nema jezika koji je nekada bio tu. Postoji jedan jezik, balkanski. Svi ga razumemo. Ja ne mislim da se vi i ja ne razumemo, ne mislim da vi govorite srpski. Kod kuće imam papir da sam diplomirala hrvatski ili srpski jezik. Zašto bi se ta moja diploma promenila? Zato što su vaši i moji političari odlučili da će se klat?!

Foto: e-stock.us/Aleksandar Baclija Foto: e-stock.us/Aleksandar Baclija

Važite za omiljenju Hrvaticu u Srbiji, da li vam to imponuje i koliko?

- Nimalo. Sebe ne doživljavam Hrvaticom. Ne verujem u nacije, i sigurno ne mislim da sam ja Hrvatica. Mislim da sam ja Vedrana Rudan, građanka sveta.

Ko je po vašem mišljenju najbolji srpski frajer?

- Zatekli ste me tim pitanjem. Recimo, meni se jako sviđao i još uvek iako je umro Dragan Gaga Nikolić. On je meni bio kombinacija intelektualca i muškarca, mužjaka. Jedan fin dečko a pod stare dane gospodin. Ta kombinacija Milene Dravić i njega za mene je uvek bila inkarnacija dvoje večnih ljubavnika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zašto se Hrvatima sviđaju Srpkinje i zašto se Srpkinje udaju za Hrvate?

- Mislim da ljudi vole ljude. Mislim da nijedan Srbin ne voli ženu jer je ona Hrvatica, kao što nijedna Hrvatica ne voli muškarca jer je on Srbin. Kada se dvoje upozna sigurno ne znaju ko je koje nacionalnosti. Mislim da se ženi muškarac sviđa zbog nekih vrlo konkretnih atributa, a to važi i u obratnoj situaciji. 

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

 

Kažete da ste Vedrana Rudan. Nosite devojačko prezime. Pa, da li devojke treba da ga menjaju posle udaje ili ne?

- Ne vidim razlog zašto bi ga promenile. Nijedan božiji razlog. Kada sam se udala za svog drugog muža, toliko sam bila bolesno zaljubljena u njega, baš bolesno a tako je i sada, htela sam prvi put u životu da promenim svoje u njegovo prezime. Sa bivšim mužem to nisam učinila, ali sam sa drugim htela. Međutim, moj suprug se nije složio sa tim. Rekao mi je: "Ja želim da budem muž Vedrane Rudan". 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vedranu Rudan smo pitali i šta misli o svadbi, svadbenim običajima i poklonima koji se nose mladencima. Dala nam je totalno drugačiji odgovor od onih koji se sreću na tu temu, a šta je konkretno rekla pročitajte uskoro na Telegrafu....

Daljinac baner

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    29. mart 2017 | 15:47

    Živa bila Vedrana,Bog vas čuvao.

  • Amalija

    29. mart 2017 | 14:59

    Sjajna, kao i uvek, ili uvijek, i ja imam diplomu iz hrvatsko=srpskog jezika, ucila sam paralelno i latinicu i cirilicu, sto smatram da je vrlo korisno. Pogotovo za ljude, koji citaju i stranu literaturu na latinici. Nikada Bobo isam obracala paznju na to ko je ko, vazno je samo, da je Covek. Kako sam odradtala, Coveka je bilo manje, ali jos uvek se nadu, sa ostalim Necovecima ne treba gubiti vreme. Srdacan pozdrav godpodi Rudan

  • jojo

    29. mart 2017 | 15:21

    koga tu nazovimo je zenu interesuje sta ona prica ,to je propali tip ona nema kicmu ,da zivi u srbiji govorilabi protiv srbije jedino tako moze u novine ona je kontras .otpad ljudskog roda..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA