Otkrivena najveća tajna Titovog sefa: Evo gde je sakrio neprocenjivo zlato Karađorđevića!

Za „depo 555“, koji je otvorila komisija 2013, zainteresovana i kraljevska porodica jer sumnjaju da su u njemu i njihove dragocenosti

  • 14

Veliki broj dragocenosti iz čuvenog „depoa 555“, poznatog kao „Titov sef“, ima žig koji ukazuje da su pripadale kraljevskoj porodici, kralju Aleksandru i kraljici Mariji, ali i knezu Pavlu i kneginji Olgi. Upravo zato su i Karađorđevići zainteresovani za deo stvari iz čuvenog Maršalovog sefa.

 

DUKAT IZ TITOVOG SEFA VREDI TRI STANA U BEOGRADU, A IMA 2.663 ZLATNIKA! Najnoviji detalji rata Karađorđevića i Brozovih

 

„Depo 555“ formiran je posle Titove smrti od stvari koje su nađene kod njega. Popisala ih je komisija i na osnovu odluke Predsedništva SFRJ od 30. marta 1982. predate su na čuvanje Trezoru NBS sa oznakom „državna tajna“.

 

Ovu oznaku skinuo je, u februaru 2013, predsednik Tomislav Nikolić, na predlog komisije koju je predvodio Oliver Antić.

 

Komisija je tad jedino decidirano navela da znatan deo pokretnosti iz ovog sefa ne spada u Titovu zaostavštinu, već da je to bilo vlasništvo Karađorđevića, ali ni do danas se ne zna kompletan spisak sefa.

 

Dušanka Subotić Homen, koja zastupa princezu Jelisavetu i naslednike prinčeva Tomislava i Andreja, predlagala je ranije da se angažuje neka poznata aukcijska kuća kako bi se utvrdilo šta je čije.

 

Foto: Wikimedia/Bain News Service

Foto: Wikimedia/Bain News Service

 

- Naslednici bi trebalo da izađu sa zajedničkim predlogom sudu da se dovedu stručnjaci aukcijske kuće „Sotbi“ ili neke druge velike kuće. Oni mogu po žigovima na nakitu i drugim dragocenostima tačno da lociraju ko je to izradio, kada je prodato i kome. Sve velike kuće i draguljari imaju arhivu već decenijama - rekla je ona tada.

 

Kako je otkrila, zlatne poluge imaju znak - slovo A, što znači da su verovatno pripadale kralju. Pojedini nakit ima oznaku M, pa se pretpostavlja da je pripadao kraljici.

 

Sve ono što je kupljeno posle 1934, odnosno kraljevog ubistva u Marselju, pripadalo je kneževskom paru, jer je kraljica tada živela u Engleskoj, a u Belom dvoru su bili knez Pavle i kneginja Olga.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. mart 2017 | 22:00

    OTVORITE VI ARHIVE OZNE DA MI SAZNAMO GDE I ZASTO JE STRELJANO I NESTALO 900 HILJADA PRAVOSLAVNIH SRBA PO JOSKINOM NAREDJENJU A ZA ZLATO ZNAMO KO JE UZEO I TROSKARIO SE !!!!! GDE SU JAME I KRECANE -GDE SU SRPSKE KOSTI RASUTE???????!!!!???!!??

  • Dag

    29. mart 2017 | 15:02

    A sta je tu - tajna?... (Pa to se zna - godibana.Da li znate, da je 44 lica, "dinastije" Karadjordjevic, podnelo tuzbu, sudu u Strazburu.Bice, da ih ljubav, prema "odnoj grudi".zadrzava u Srbiji.Vecina nije, ni rodjena - u njoj.)...

  • Mujo

    29. mart 2017 | 15:19

    Tito nije podelio blago svojoj zeni, deci I saradnicima vec je sakrio u sefu i tako je sacuvano do danas od raznih lopova. Hvala mu. A cije je to je za ozbiljnu analizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA