Samohrani otac i profesor teologije Nikola osvojio novac u "Poteri" i dao veliko obećanje. Sada ga je ispunio (VIDEO)

- Razgovarajući sa svojim sinovima zaključili smo da ćemo eventualni novac dati u humanitarne svrhe - rekao je profesor

  • 6

Prošlog ponedeljka u kvizu Potera nastupio Nikola Kuzmičić, 48-godišnji profesor teologije u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog. Pokazao je sjajno znanje. U igri na ploči je osvojio 10.080 evra uzevši višu ponudu, a onda je u završnoj poteri odgovorio na devet odnosno sva pitanja, koja je dvočlana ekipa skupila. Na kraju, uz nekoliko uspešnih vraćanja lovca, profesor Nikola i njegov saigrač Matej, uspeli su da osvoje 11.960 evra. I na prvi pogled, tu nema ništa posebno osim što su dva takmičara svoj račun uvećali za po 6.650 evra. No, na samoj odjavnoj špici, profesor Nikola Kuzmičić uradio je nešto zadivljujuće zbog čega je dospeo u centar pažnje tamošnje javnosti. Naime, iako je samohrani otac jednog studenta i jednog srednjoškolca, na profesorskoj plati, odlučio je da celokupan osvojeni novac, koji bi svakako popunio rupe u kućnom budžetu, da u dobrotvorne svrhe. Da stvar bude bolja, već je to učinio i nakon što je osvojio 1880 evra u kvizu Najslabija karika, prenosi Srednja.hr.

Aleksandar nema u kom kvizu nije učestvovao, a sav zarađeni novac uložio je u posao koji mu se višestruko isplatio (FOTO)

Upoznajte dobroćudnog profesora teologije Nikolu Kuzmičića:

On predaje veronauku od 1993. godine. Najpre je radio u osnovnoj školi u Samoboru, a od 2001. godine radi u zagrebačkoj gimnaziji.

- Volim kvizove i da se takmičim. Pre Potere učestvovao sam i u Najslabijoj karici i tamo sam takođe pobedio, odgovorivši tačno na 28 od 29 pitanja - rekao je on.

Ima dosta hobija i interesuju ga mnoge stvari, a ne samo teologija.

- Posebno sam jak sa znanjem u teologiji i njom se najviše bavim. A sve drugo me zanima. Po naravi sam veoma radoznao i uživam u novim otkrićima. Volim da se družim sa kreativnim ljudima i da učim od njih. Volim da sam u društvu plemenitih i marljivih ljudi i da učim od njih. Volim da provodim vreme sa hrabrim i istrajnim ljudima i da učim od njih. A najviše učim od svojih gimnazijalaca - rekao je.

Istakao je da su sinovi ti sa kojima se dogovorio da novac koji osvoji da u humanitarne svrhe.

- Novac mi nije bio motiv za učestvovanje u kvizu, nego je to bio izazov i želja da pokušam nešto što još nisam. Razgovarajući sa svojim sinovima zaključili smo da ćemo eventualni novac dati u humanitarne svrhe. To smo već uradili kad sam u kvizu Najslabija karika osvojio novac. Još u detinjstvu sam slušao roditelje, koji su molili citirajući biblijsku Knjigu Mudrih izreka, da im Bog ne da ni bogatstvo ni siromaštvo, nego ono što je za život potrebno. Bog me je blagoslovio sa dve zdrave ruke i zdravom pameću da pošteno zarađujem i u miru hleb svoj jedem. Stalo mi je da vaspitam svoje sinove da se uzdaju u taj Božji dar i u svojim životima, a ne da se nadaju nekim izvanrednim čudesima. Zato mi se učinilo neprikladnim zadržati novac za sebe pa smo odlučili da ga damo onima kojima je potrebniji - rekao je on.

Novac je podelio na manje sume koje je prosledio humanitarnim organizacijama i svojim prijateljima sveštenicima koji će to posle dati kome bude trebalo.

- Spontano sam tokom snimanja rekao za odluku o poklanjanju novca. Hteo sam da pokažem da se može i drugačije pristupati materijalnom. Da ne bude zabune, ja sam samohrani otac jednog studenta i jednog srednjoškolca, živimo od profesorske plate i male penzije koju su moji sinovi dobili nakon majčine smrti tako da moja porodica ne živi u izobilju i ne dajemo od svog viška, ali dajemo ono što nismo ni planirali da imamo. S jedne strane bih voleo da se to dogodilo u tajnosti, a sa druge strane mi je drago i zbog te pažnje javnosti. Novac smo podelili u više iznosa od 400 do 670 evra  i deo smo dali humanitarnim organizacijama, a deo sam dao svojim prijateljima sveštenicima koji će novac na svojim župama proslediti konkretnim ljudima kojima je najpotrebniji - istakao je on.

U kući prvog srpskog kviz milionera koji je sada profesor fizike: Klinci me i dalje pitaju što nisam odgovorio na 13. pitanje (FOTO) (VIDEO)

Tokom kviza posebnu pažnju je privukla njegova majica na kojoj je pisalo "pozdrav svima koji me poznaju i vama u studiju i režiji", tako da se osvrnuo i na to zašto je baš nju obukao.

- Majicu sa tim natpisom sam prvi put nosio kad sam učestvovao u Najslabijoj karici. Ja sam katolik i kao katolik nisam naviknut na zabrane i ograničenja pa se celo moje biće pobunilo kad mi je rečeno da ne smem doći u majici sa natpisom na snimanje kviza. Nastupivši tada ipak u majici sa ovakvim natpisom hteo sam da dam primer svojim učenicima da ne odustaju kod prve prepreke i da u životu budu snalažljivi jer, kao što kaže Biblija, ljubav je snalažljiva - zaključio je on.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    31. mart 2017 | 15:04

    Ave kralju! Bog ti uvek dao koliko ti je potrebno!

  • Beva

    31. mart 2017 | 15:45

    Najpametniji su uvek, gotovo bez izuzetka, najskromniji, najpristojniji i najhumaniji ljudi. Kad bi ih samo bilo više u ovoj nevelikoj Srbiji. Srdačan pozdrav profesoru.

  • Dare

    31. mart 2017 | 15:09

    Kapa dole ljudino...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA