≫ 

Čak 170 dece u Srbiji mogu da umru ako se slučajno poseku: Ako prežive, vremenom postaju trajni invalidi

Hemofilija spada u izuzetno kompleksne bolesti u čijem lečenju učestvuje veliki tim zdravstvenih radnika, zbog toga su tokom kampa održana brojna predavanja, savetovanja

  • 0
Testiranje na HIV, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd Foto: Milena Đorđević

U Srbiji od hemofilije boluje 900 ljudi, od toga oko 170 dece, dok u svetu bolest otežanog zgrušavanja krvi ima skoro 400.000 ljudi.

Svake godine u našoj zemlji pojavi se, u proseku, osam novih pacijenata, a u susret Svetskom danu hemofilije, koji se obeležava 17. aprila, Udruženje hemofiličara Srbije organizovalo je peti po redu "Inhibitor kamp" u banji "Selters" u Mladenovcu.

Curi vam krv iz nosa? Evo da li treba da se uplašite i zašto! (VIDEO)

Hemofilija spada u izuzetno kompleksne bolesti u čijem lečenju učestvuje veliki tim zdravstvenih radnika, zbog toga su tokom kampa održana brojna predavanja, savetovanja, saopštili su iz Udruženja.

- Zahvaljujući velikim naporima koje ulažu država i zdravstveni sistem, postoji veliki napredak u lečenju hemofilije. On se, pre svega, odnosi na obezbeđivanje savremenih lekova i unapređivanju organizacije zdravstvenog sistema - istakao je šef Kabineta za hemofiliju Klinike za hematologiju KCS prof. dr Predrag Miljić.

On je dodao da nastoje da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje unaprede ortopedsku hirurgiju u segmentu lečenja osoba sa hemofilijom, kao i da se uvedu lekovi i za osobe sa stečenom hemofilijom.

- Hemofija je bolest koja najviše napada zglobove i mišiće i kao takva može dovesti do trajnog invaliditeta obolelih. U prevenciji invaliditeta su, osim lekova, izuzetno važni fizikalna terapija i rana rehabilitacija obolelih od hemofilije - naglasio je Miljić.

Fizijatar KCS Nevena Krstić ukazala je da je fizikalna terapija važna i nakon određenih ortopedskih, hirurških intervencija kako bi lečenje bilo potpuno.

Foto: GoFundMe/WorldCongress Foto: GoFundMe/WorldCongress

Uvođenjem kućne terapije, kako je rekla, napravljen je veliki korak ka olakšavanju života osoba sa hemofilijom, ali da postoji još prostora za unapređenje pojedinih faza u lečenju.

- Napretkom medicine i dolaskom novih lekova, život osoba sa hemofilijom u Srbiji je u znatnoj meri olakšan. Zahvaljujući Fondu, uvedeni su savremeni lekovi koji se koriste svuda u svetu - rekao je predsednik Udruženja hemofiličara Srbije Vladimir Ilijin.

Udruženje hemofiličara Srbije organizovaće ove godine i četrnaesti po redu letnji kamp za decu obolelu od hemofilije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA