U Crnoj Gori se osećam kao kod kuće: Edi Rama u poseti Podgorici (FOTO)

Što se tiče crnogorskog članstva u NATO, Rama kaže da se raduje što će Crna Gora biti 29. članica

Poseta albanskog premijera Edija Rame Crnoj Gori, snažna je potvrda dobrosusedskih odnosa dve zemlje, ocenio je danas crnogorski premijer, Duško Marković, dok je njegov albanski kolega rekao da se u Crnoj Gori oseća kao u Albaniji.

Balkan je na iglama: Ako tiranska platforma zaživi, počinje stvaranje VELIKE ALBANIJE!

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, Marković je saopštio da će vlade dve zemlje raditi na unapređenju saradnje i najavio održavanje zajedničke sednice dveju vlada u Skadru u oktobru.

Premijer Marković zahvalio je na podršci Albanije kad je reč o evroatlantskom putu Crne Gore, prenela je RTCG. Ocenio je i da Crna Gora i Albanija moraju jačati ekonomsku i spoljno-trgovinsku saradnju. Marković smatra i da ima prostora za saradnju u sektoru energetike, saobraćaja i turizma.

- Konstatovali smo veoma dobru saradnju albanskih nacionalnih partija sa aktuelnom vlašću - saopštio je Marković.

Albanski premijer, Rama, kazao je da najavljena zajednička sednica vlada dveju zemalja predstavlja novi ciklus odnosa između Crne Gore i Albanije.

Foto: Tanjug / AP / Risto Božović Foto: Tanjug / AP / Risto Božović

Rama koji je, kako prenose crnogorski mediji, u međunarodnim krugovima viđen kao lider Albanaca ma gde živeli, komentarisao je i činjenicu da kosovski parlament gotovo dve godine odbija da potvrdi Ugovor o granici sa Crnom Gorom. Dokument je potpisan je 2015. godine u Beču. Prištinska opozicija, međutim, ne želi da podrži izglasavanje jer smatraju da gube oko osam hiljada hektara zemlje.

- Kao treća strana koja nema prevelikih veza, mogu da kažem da sam zahvalan crnogorskoj strani za doprinos rešavanju ovog pitanja uz nadu da će to biti rešeno na način na koji to priliči - diplomatski je odgovorio Rama.

Marković kaže da to ne može i neće poremetiti odnose Crne Gore i Kosova.

- Radi se o stvaranju političkih uslova u Prištini… Crna Gora ne traži posebne uslove i čak smo spremni da popustimo - rekao je on.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Inače, izglasavanje granice sa Crnom Gorom je jedan od uslova da Kosovo dobije viznu liberalizaciju sa EU. 

Što se tiče crnogorskog članstva u NATO, Rama kaže da se raduje što će Crna Gora biti 29. članica. Protokol o pristupanju sada treba da potpiše američki predsjdnik Donald Tramp jer ga je prethodno izglasao američki Senat, ali i da ga potvrdi gornji dom španskog parlamenta. Potom će ulazak u NATO potvrditi Skupština Crne Gore.

Markovića ne zabrinjava to što je NVO Alternativa najavila protest za 8. april ispred parlamenta.

- To doživljavam kao legitimno ispoljavanje stava u odnosu opredeljenje Crne Gore da bude članica NATO-a. Te proteste smo već videli, pa ne znam što im to opet treba - naveo je Marković.

Ni Ramu ne uznemiravaju protesti.

Foto: Foter/Flickr/lassi.kurkijarvi Foto: Foter/Flickr/lassi.kurkijarvi

- Ispred moje kancelarije protestuju evo nekoliko dana. Ako žele, mogu da dođu da podelimo iskustva - našalio se on.

Rama je istakao da se u Podgorici oseća kao kod kuće.

- Kad dolazimo u Crnu Goru, osećamo se kao u Albaniji - naglasio je on.

Marković je ocenio da je albanska zajednica u Crnoj Gori snažno posvećena državi u kojoj živi i njenim interesima.

Rama i Marković dogovorili su zajedničku sednicu crnogorske i albanske vlade koja bi trebalo u oktobru da bude održana u Skadru.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rusofili

    3. april 2017 | 17:29

    Dragi prijatelji iz Srb, meni licno je jako krivo radi toga sto se desilo sa Kosovom, i licno mislim da je to velika nepravda za Srb.. a opet vi iskoristite svaku priliku da se narugate sa Crnom Gorom kako ce nama Albanci kao nesto da uzmu.. ustvari su vama uzeli, i ustvari zato i idemo u Nato kako vise niko ne bi mogao da trguje nasom zemljom.. I u stvari da li ste ikada razmislili sta bi bilo da je Srbija usla u pregovore sa Nato prije 20 god? Albanci bi mogli samo da vam duvaju u dupe, i na tome bi se i zavrsilo sto se Kosova tice, Kosovo vam niko nikada ne bi mogao uzeti..

  • Djeneral

    3. april 2017 | 19:17

    Koliko zlobnih komentara kad se pomene Crna Gora, stvarno bruka. I ne znam kako iko moze tako nesto da piše. Nije narod Crne Gore priznao Kosovo i glupo je razmisljati u tom smjeru ali očigledno vi pojedinci mrzite i sebe i sve oko vas pa se "Srbi" ljute na braću i pisu sve i svašta. Ja kao Srbin iz CG,citajuci vaše komentare shvatam zašto nas je iz dana u dan sve manje. I treba da nas nema kad smo ovakva stoka. Zivjeli vi meni.

  • zuta princeza

    3. april 2017 | 14:54

    Bravo Crnogorci,jos jednom ste dokazali sa ste nacija koju je lako kupiti.Prvo su vas Rusi kupili a sad Siptari.Nemate obraza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA